Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaAKTUALNOTITULA MJESTA DUHOVA U Promajni 4,5 puta više stanova nego kućanstava

TITULA MJESTA DUHOVA U Promajni 4,5 puta više stanova nego kućanstava

Prema popisu stanovništva iz 2021.godine, u većini mjesta na obali uočljiv je veliki nesrazmjer između brojke kućanstava i stanova. U Makarskoj je taj omjer otprilike jedan naspramn dva. Naime, popisano je 4668 kućanstava, a stanova ima 9748. Ukupna brojka stanova za stanovanje je pak 7013. Dakle, u gotovo 2500 stanova nitko ne živi i pretpostavit ćemo da služe u rentijerske svrhe.

No tu se radi samo o stanovnicima s prebivalištem u Makarskoj. Nažalost, podatkom o tome koliko je stanova vlasništvo građana bez prebivališta nitko ne barata. Postoje nekakve paušalne procjene koje je lako donijeti pogledom na brojne useljene stanove po Makarskoj, a u kojima nitko ne živi. Velik broj takvih stanova je, naime, potpuno ili gotovo potpuno prazan zimi. Tako da se radi o tisućama takvih jedinica, no o kojoj je brojci riječ, uistinu se može samo nagađati.

- Oglas -

Ipak, Makarskoj ipak ne pripada titula grada duhova. Naime, u Promajni je popisano 160 stanova za stanovanje, dok se ukupna brojka stanova penje do 684. Dakle u 524 stana u vlasništvu građana s prebivalištem u Promajni baš nitko ne živi! U ovom mjestu na području Baške Vode je prijavljeno, naime, 153 kućanstva. I ovim nevjerojatnim brojkama treba opet pridodati onu gore navedenu – riječ je o ljudima s prebivalištem u Promajni.

Tako da je i iz brojki jasno ono što je okom vidljivo – Promajna je jedna ogromna spavaonica.

U drugim mjestima omjeri su nešto manje dramatični. Općina Baška Voda broji ukupno 3502 stana na području općine, a od toga se u samo 1543 jedinice živi. U Brelima je taj omjer 1:2 (1810/910), a u Podgori 2,5 puta više ima stanova nego stanova za stanovanje.

U Tučepima je popisano 660 kućanstava, te ima 1510 stanova, od čega se stanuje u 923.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -