Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOREKORDERI U HRVATSKOJ Na Makarskom primorju prvom dozom cijepljeno od 50 do...

REKORDERI U HRVATSKOJ Na Makarskom primorju prvom dozom cijepljeno od 50 do 60 posto populacije

Niti mjesec dana nakon masovnog cijepljenja u Makarskoj nisu poznati službeni podaci o broju cijepljenih stanovnika Makarskog primorja. Upit o tomu slala je makarska Turistička zajednica na adresu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, no kažu kako podatke nisu dobili. Ni mi nismo bili bolje sreće kada smo ove podatke tražili od dr.Marka Rađe, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, koji je kazao kako takve podatke ne dobivaju – imaju samo postotak procijepljene populacije u županiji. A ona je prošli tjedan iznosila oko 35 posto cijepljenih s jednom dozom, odnosno oko 16 posto s obje.

Stoga smo procjenu napravili sami na osnovu stanja u tri ambulante. U ambulanti dr. Žane Šabić cijepljeno je oko 1000 pacijenata, što je cca 50 posto. Kod dr. Marina Bušelića cijepljeno je oko 45 posto pacijenata, a u apsolutnim brojkama riječ je o 700 do 800 odraslih građana. Oko 50 posto odrasle populacije cijepljeno je i u ambulanti dr.Alenke Srzić-Gojak, gdje je procijepljeno oko 800 pacijenata. Uzmemo li prosjek iz ove tri veće ambulante, dolazimo do cca 800 do 850 cijepljenih u svakoj ambulanti, kojih ima 13 na području Makarske rivijere. Sve skupa, dođemo do nekih 10 i pol do 11 tisuća cijepljenih s jednom dozom u ambulantama.

Pribrojimo li tome 1400 cijepljenih na masovnom cijepljenju 16.svibnja u Makarskoj, te cca 700 koliko je procijepio Nastavni zavod za javno zdravstvo, imamo oko 13 tisuća jednom dozom procijepljene odrasle populacije. To bi iznosilo oko 60 posto cijepljenog stanovništva. S dvije je pak doze cijepljeno oko 25 do 30 posto, što je također visok postotak.

– Kod nas je cijepljeno oko 50 posto odrasle populacije, zaista smo jako zadovoljni dinamikom cijepljenja. Obje doze primilo je oko 30 do 40 posto naših pacijenata. Prošlu subotu smo cijepili oko 50 pacijenata, naime, išli smo na to da, u okviru preporuka HZJZ, drugu dozu damo nakon pet tjedana. Bio nam je cilj izbjeći velike vrućine. Uistinu smo rudarski radili i odradili taj posao ranije od predviđenog, rekla nam je dr.Alenka Srzić-Gojak, dodajući kako će najkasnije do sredine srpnja procijepiti s obje doze sve cijepljene.

Zainteresiranih za prvu dozu ima, kaže, no riječ je o sporadičnim brojkama. Idealno je da se novi jave na masovno cijepljenje, ne toliko zato jer ih je teško procijepiti nego jer se tako izbjegava bacanje cjepiva.

Na masovno cijepljenje koje će u Makarskoj biti 12.lipnja apelira i dr.Marin Bušelić koji kaže kako imaju dosta posla oko drugih bolesti.

– Tjedno cijepimo od 60 do 80 pacijenata, a cijepljeno je do sada od 700 do 800 pacijenata, kazao nam je dr.Bušelić koji je jako zadovoljan dinamikom cijepljenja.

U svakom slučaju, procjena stanja na Makarskom primorju govori u prilog tome da je Rivijera visoko iznad županijskog i hrvatskog prosjeka. Naime, u Hrvatskoj je jednom dozom cijepljeno oko 40 posto radne populacije, a kod nas se sasvim sigurno radi o preko 50 posto, pa čak i 60 posto cijepljenih. U županiji je drugu dozu primilo svega 16 posto stanovništva, dok je kod nas drugu dozu primio svaki četvrti ili čak i svaki treći stanovnik.

Sljedeću subotu, 12.lipnja, bit će u Makarskoj organizirano drugo masovno cijepljenje za turističke radnike, što odgovara periodu za drugu dozu, odnosno prvu dozu za sve one koji se do sada nisu odlučili za imunizaciju.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

 

- Oglas -