Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMinistarstvo niti je dalo jasne upute što s plažom Romana, niti je...

Ministarstvo niti je dalo jasne upute što s plažom Romana, niti je dalo rok Gradu za ispravljanje greške

Grad Makarska je nakon upita medija i građana naposljetku ipak objavio famozne upute Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kojma se Grad kao prvostupanjsko tijelo koje je izdalo građevinsku dozvolu upućuje na usklađivanje sa zakonom. Naime, 2020.godine izdana je pravomoćna građevinska dozvola bez iskazanog pravnog interesa, a Grad bi sada, 4 i pol godine poslije, trebao ispraviti “krive Drine”.

Na Gradu je da uskladi akt sa Zakonom o gradnji, a po Zakonu o službenicima da prijavi službenika Dragana Srzića koji je izdao dozvolu, međutim, niti je Ministarstvo precizno navelo što treba učiniti niti je dao rok u kojemu se greška treba ispraviti. Navode kako će izdati rješenje ukoliko se ne postupi po zakonu, no kad je dead line za to, nema ni slova.

U uputama u kojima smo očekivali ipak više od pozivanja na članke zakona ne navodi se nikakav eksplicitni postupak. Članak 158. primjerice navodi kako Ministarstvo naređuje upravnom tijelu otklanjanje nezakonitosti ili nepravilnosti koje se utvrde u provedbi nadzora te rok za uklanjanje. Rok u uputama nije, kako smo istaknuli, naveden.

Po članku 159. Grad se može prisiliti na postupanje izricanjem novčane kazne. No opet, temeljem čega ako nije istaknut rok?

Odgovore na sva ova pitanja nismo, nažalost, dobili ni od Ministarstva ni od Grada.

Ministarstvo smo već pitali što Grad treba poduzeti, ali u odgovoru nam nisu naveli. Nisu naveli ni je li moguće poništiti građevinsku dozvolu koja je pravomoćna postala 2020. godine. Dopunili smo s pitanjima i o roku koji je Gradu Makarska dan te nas je zanimalo i može li samo Ministarstvo poništiti akt za gradnju.

Podsjetimo, prije dvije godine su nam odgovorili iz istog ministarstva, s tim da je na čelu bio drugi ministar, kako je pravni interes iskazan te kako se građevinska dozvola ne može poništiti odnosno kako bi se u tom slučaju trebalo dokazati da je protivna interesima RH. Ne samo to, nego su tvrdili kako bi se koncesionar trebao obeštetiti. Što sada?

Gradonačelnik odnosno gradske službe još uvijek ne odgovaraju na ključno pitanje: što će poduzeti. Zoranu Paunoviću smo poslali mail, poruku te ga pokušali dobiti na telefon, ali za sada nam nije odgovorio pa ostaje nejasno kakve korake kane poduzeti.

Je li to poništenje akta za gradnju, izmjena građevinske dozvole ili nešto treće, za sada nitko ne otkriva. Znajući da ova priča traje tri godine i da je cijeli slučaj prijavljen USKOK-u, te da su i Ministarstvo i lokalna uprava jako dobro znali da izdana koncesija nije mogla pokriti pravni interes, jer jedno je rentanje ležaljki a posve drugo građenje, jasno je da se promatrač pita je li sve skupa farsa koja bi prije svega tek trebala skinuti krimen s odgovornih.

Kao da predmet priče nije plaža koja već treće ljeto dočekuje unakažena i raskopana.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -