Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOBAŠKA VODA Kruno Žulj gradi objekt javne namjene: Ne znam još, može...

BAŠKA VODA Kruno Žulj gradi objekt javne namjene: Ne znam još, može bit javna kuća a može i fakultet

U Baškoj Vodi se krenulo s izgradnjom objekta pored mjesne tržnice, a radi se o objektu u vlasništvu građevinskog poduzetnika Krune Žulja koji je prije dvije godine najavio kako će graditi – javnu kuću. Javna kuća ipak neće biti, ako ništa, a ono zato jer takve djelatnosti ne omogućuje zakon, ali bit će upravna građevina javne i  društvene namjene za što je Žulj prije dvije godine, dobio građevinsku dozvolu koja je izvršna od rujna 2018.godine.

Pitat ćete se možda, ako niste upoznati sa slučajem, zašto građevinski poduzetnik koji se bavi izgradnjom zgrada na području Općine Baška Voda i Makarske, gradi objekt koji mu neće – barem trenutno – donijeti zaradu.Jer Općina Baška Voda, naime, ima svoje objekte javno-društvene namjene, a načelnik Josko Roščić ima povijest loših odnosa sa Žuljom, s tako da nije jasno koja je tu korist investitora niti što smjera.

-Pitate me što znači objekt javno-društvene namjene. To znači javno-društvenu namjenu, što je širok pojam, naravno u skladu sa zakonom, zagonetno će Žulj.Razlog zašto je krenuo u realizaciju projekta vrlo je pragmatične naravi; ako u određenom roku nakon ishođene građevinske dozvole ne počne s gradnjom, može temeljem Zakona  gradnji, kaže, izgubiti zemlju.

-Gradit ću da ne izgubim zemlju. A bit će unutra kancelarije, mogu biti udruge, može bit i ovo i ono, sto stvari tu može biti, kaže Žulj.

S obzirom da se radi o objektu javne i društvene namjene, onda je od koristi za zajednicu, iako Općina nije izrazila potrebu za takvim prostorom, što je potpuni nonsens. Možete li ponuditi Općini zgradu u najam?

– Ma kakvi. Da plaćaju? Ma neće on ništa plaćat, veli Žulj koji je isprva, kako veli, želio graditi tržni centar, no dogovor oko toga nije postignut.

Kronologija slučaja je zamršena i duga, a valja samo reći da je trakavica ovog slučaja počela još 2004.godine kada je Žulj kupio zemlju za izgradnju poslovno-stambene zgrade. Kasnijim planom na toj je lokaciji bio predviđen vjerski objekt, te potom javna upravna namjena ili vjerski objekt.

-Može tu bit javna kuća, može vjerski objekt, može fakultet, širok je pojam, kazat će Žulj.

No nemate komercijalni interes, ne možete stanove raditi? Nema javno-privatnog partnerstva? – Neću graditi stanove jer ne mogu, veli.

Ali prenamjenu ćete možda tražiti? – Mogu ako Roščića ne bude tamo. Nisam opterećen što će biti, kaže.

Žulju se očito ne žuri, osim što mu se žuri krenuti s radovima kako bi ispoštovao rokove koje propisuje zakon. Do tada, tko zna, možda otvori udrugu, a onda kao udruga može otvoriti i kafić…

Svejedno, prostor premašuje potrebe za takvim sadržajima koje je Općina Baška Voda solidno riješila. Radi se, naime, o ukupno 1250 bruto tlocrtne površine, a kvadrati se prostiru na četiri etaže.

Do 1.svibnja će se, prema Žuljevim najavama, završiti grubi građevinski radovi, a nakon sezone će se završavati objekt.

Inače, da fizička osoba bude investitor upravne građevine javne i društvene namjene, možda nije presedan, ali je rijetkost. Ako investitor priloži dokaz pravnog interesa, nema zapreka.

Po zakonu, da pojasnimo, građevine javne i društvene namjene su građevine namijenjene obavljanju djelatnosti u području društvenih djelatnosti (odgoja, obrazovanja, prosvjete, znanosti, kulture, sporta, zdravstva i socijalne skrbi), radu državnih tijela i organizacija, tijela i organizacija lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i udruga građana.

Ivona Ćirak/foto M.D.

- Oglas -