Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOANALIZA Petrinja se nakon potresa spustila za čak 35 centimetara

ANALIZA Petrinja se nakon potresa spustila za čak 35 centimetara

Talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju napravio je analizu deformacije tla koje su nastale nakon razornog potresa koji je u utorak pogodio Sisak, Petrinju, Glinu i okolna mjesta – piše 24 sata.

Potres je proučavan tehnikom SAR interferometrije (InSAR), odnosno analiza je napravljena obradom satelitskih snimki radara sa sintetičkom aperturom (SAR) s platforme Sentinel-1 u vlasništvu Europske svemirske agencije.

Znanstvenici su usporedili snimke petrinjskog područja napravljene 24. i 30. prosinca kako bi procijenili deformacije izazvane na površini te izradili interferogram koji prikazuje kako su se širili potresni valovi nakon potresa.

Profesor na Hrvatskom vojnom učilištu, Mladen Viher, napravio je analizu amplitude pomaka i prvotno izračunao da ona na površini iznosi približno 20 centimetara. Prema toj analizi, šire područje grada Petrinje spustilo za više od 12 centimetara, dok se tlo s druge strane rasjeda oko Glinskih Poljana, diglo za oko 7 centimetara.

Ipak, nakon nove analize javio nam se mailom u redakciju s novim, korigiranim podacima. Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju, prenio je novu analizu profesora Vihera.

Prema novim podacima, Petrinja se spustila za -35 centimetara, a zapadno se ploča podignula za +35 centimetara, stoji na službenim stranicama spomenutog instituta. Iz instituta su nam kazali kako još rade na preciznoj analizi i da će za nju trebati više vremena, ali da će ju objaviti čim bude gotova, kako bi obavijestili javnost.

M. D. /foto Facebook

- Oglas -