Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAZbog nezadovoljstva gradskom odlukom o urbanoj opremi Green Kala Art obustavila ljetni...

Zbog nezadovoljstva gradskom odlukom o urbanoj opremi Green Kala Art obustavila ljetni program

S početkom ljeta i nakon objave događanja zakazanih za sezonu 2023., sugrađani koji su protekle godine uživali u programu Green Kala Art, Prvosvibanjske ulice koja je lani procvjetala i poslovno i estetski i kulturno, pitali su se što se dogodilo ovog ljeta. Točnije, zašto nema koncerata, izložbi, radionica i ostalih događanja kojima je ekipa iz Prvosvibanjske uveseljavala svoje sugrađane.

Loša je vijest da se ove godine zaista ne planira nijedan event u najfotografiranoj kali. Dobra je vijest da je program postojao, povučen je i novac, ali na koncu – sve je obustavljeno.

– Nažalost, ovo ljeto neće biti organiziranog programa u kali zbog nezadovoljstva dijela poslovnih subjekata provedbom na terenu odredbi iz “Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada Makarske”, pojasnila nam je Marija Ivanković u ime svih poslovnih subjekata u ovoj ulici.

– Naime, još u veljači smo formirali ljetni program koji se trebao odvijati jednom tjedno tokom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna. Ovogodišnji program kojeg smo temeljem javnog poziva za kandidiranje manifestacija/događaja za dodjelu potpore prema Godišnjem planu rada Turističke zajednice grada Makarske za 2023. godinu, na koji su se po prvi put mogli prijaviti i obrti što je uistinu pohvalno, prijavili kao manifestaciju “Green Kala Art” podijeljenu na nekoliko obrta kao nositelja dijela sveukupne manifestacije. Iako nam je odobren jedan dio traženih sredstava i iako smo jedan dio događaja koji su se trebali održati tokom lipnja u sklopu navedene manifestacije dogovorili s izlagačima i izvodačima ipak smo odlučili odustati od financijske potpore TZ-a i otkazati dogovoreno jer dobrosusjedski odnosi u kali u kojoj radimo cijelu godinu su nam prioritet i ne želimo ih narušiti.

Iskreno nam je žao što se ova lijepa priča o jednoj kali koja je prošlo ljeto krenula spontano kao zajednička inicijativa korisnika poslovnih prostora Prvosvibanjske ulice, i uz to bila dobar primjer svima ostalima, neće nastaviti i ovo ljeto.

U nadi da će se unutar provedbe gore navedene gradske odluke s vremenom naći određena kompromisna rješenja koja će biti u korist i na zadovoljstvo većeg dijela korisnika poslovnih prostora jednako kao i Grada Makarske, nadamo se da će se i program u kali s vremenom nastaviti, objasnila je Ivanković.

Dodaje kako nam do tada ostaju spontana druženja kojih je bilo i prije. – Jer naša kala živi cijelu godinu bez obzira na organizirane projekte i manifestacije, ističe u svojem objašnjenju.

S obzirom da je program prijavljen kad su se već znale odredbe odluke, a “bojkot” je nastupio kasnije, može se zaključiti kako su pojedini obrti u kali nezadovoljni provedbom ovog akta. Naime, po svemu sudeći su očekivali veću fleksibilnost, a vrlo lako moguće i jasniju komunikaciju glede vizualnih rješenja za reklame. Podsjetimo da je najprije rečeno kako će se izgled odrediti dizajnerskim rješenjem da bi se na kraju ispostavilo da se za svaku pojedinu reklamu treba tražiti suglasnost gradskog odjela.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -