Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAZATVORENI LABORATORIJ Ravnatelj Rađa: Koja je slučajnost da je svih troje laboranata...

ZATVORENI LABORATORIJ Ravnatelj Rađa: Koja je slučajnost da je svih troje laboranata na bolovanju?! Tražio sam kontrolu bolovanja

Slučaj makarskog laboratorija koji od proteklog tjedna ne radi jer je troje laboranata na bolovanju dobilo je novi zaplet. No rješenje se, nažalost, i dalje ne nazire na vidiku. Iako je srce sezone, 25. srpnja, a u gradu borave tisuće turista, u Makarskoj se ne može obaviti najobičnija pretraga vađenja krvi.

Kako bilo, povratno nam se javio dr.Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji je potvrdio kako laboratorij uopće ne radi od sredine proteklog tjedna.

– Istina je, usluge sada nema. Svih troje laboranata je otvorilo bolovanje, a od njih troje dvoje je mladih ljudi. Tražio sam kontrolu bolovanja za svih troje, pa neka sad HZZO provjeri što je s tim. Recite zar nije velika slučajnost da svi troje odu na bolovanje u rasponu od par dana, rekao nam je Rađa.

Pitali smo ga na što cilja, odnosno kako on sam to tumači.

– Moguće da su nezadovoljni obimom posla i postavkama u zdravstvu, ali ja na to ne mogu utjecati, kazao je.

Tvrdi kako vozač kupi uzorke po ambulantama obiteljskih liječnika. Na naš komentar kako to nije točno jer znamo da su pojedine sestre u potpunom neznanju oko toga što se događa te kome će predati krv, odvratio je kako možda nisu dobile informaciju.

Dodaje kako su raspisali natječaj za laboranta još prošlog tjedna. – Nitko nam se nije javio. Nagovorite vi nekoga da se javi na natječaj, jednostavno nema nikoga, kaže.

Možete li napraviti preraspodjelu i poslati jednog laboranta u Makarsku?

– Kako ću? Imamo laboranta u Vrgorcu, ako ga pošaljem u Makarsku, Vrgorac ostaje bez njega. Isto je i s Hvarom i Splitom. Ako pošaljem nekoga od njih 4 u Splitu, neće tko imati raditi analizu, uvjerava Rađa.

Zanimalo nas je, nadalje, gdje je zapelo s dodatnim krvnim pretragama koje nam je spomenuo gradonačelnik Zoran Paunović, kazavši kako je dogovoren prijevoz uzoraka, no da i godinu dana poslije ništa od toga ne funkcionira.

– Kad dobijete crvenu uputnicu za tumorske markere, vi s time idete u KBC. Gradonačelnik bi htio da se ne ide u Split nego da se to može obaviti u Makarskoj, ali netko to treba platiti. Jer to nije posao ni laboranta ni medicinske sestre. Gradonačelnik je obećao sufinancirati ljudima koji bi pristali to raditi, ali nema ništa od toga na lijepe oči. Kad vidimo stav laboranata, nisam siguran da bi i to bili voljni raditi, poručuje ravnatelj doma zdravlja.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -