Skroviti vrgorski park ovaj je vikend u svoje okrilje primio brojne posjetitelje koji su uživali u autohtonim mirisima i okusima dalmatinskog zaleđa, a okupilo ih je dvodnevno eno-gastro događanje Dani Dalmatinskog pršuta i vina, koje je ove godine oborilo sve rekorde posjećenosti.
Nije novost da Vrgorac obiluje proizvođačima vrhunskih pršuta i vina pa je zbog toga Deklaracijom i službeno proglašen Gradom Dalmatinskog pršuta i vina. O kakvoj se posebnoj i kvalitetnoj ponudi radi, potvrdilo je preko 40 izlagača na ovogodišnjim Danima Dalmatinskog pršuta i vina, čiji su proizvodi pričali tisuću jezika, mamili na degustaciju i bili razlog šušuru kakav se može pronaći samo u ljetnim noćima na dalmatinskim ulicama.
Prvog dana događanja u Vrgorac je stigla ekipa renomiranih kulinarskih zvijezda i ambasadora međunarodne udruge ŠKMER (Udruga šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija), legendarni Stevo Karapandža, Željko Neven Bremec, Dušan Veršec i John Wulff, koji su u kulinarskom showu Vrgorac na mediteranskom pijatu priredili vrhunske kreacije začinjene zvijezdama fešte – autohtonim vinama i ponajboljim pršutima.
No, Dani Dalmatinskog pršuta i vina osim domaće atmosfere, prožeti su i internacionalnom notom i razmjenom primjera dobre prakse pa su tako Vrgorčani ugostili organizatore Festival del Prosciutto di Parma, jednog od najznačajnijih pršutarskih sajmova u Italiji, a jedinstvenu deliciju, Parma pršut, posjetitelji su imali priliku i probati.
„Veseli nas što smo nakon trogodišnje pauze ponovo imali priliku na jednom mjestu predstaviti ono najbolje iz ponude vrgorskog kraja – Dalmatinski pršut i vino. Iz Vrgorca dolazi više od polovice ukupne proizvodnje Dalmatinskog pršuta zaštićenog EU oznakom zemljopisnog podrijetla, a naše vinogorje s više od 10 milijuna čokota loze najveće je vinogorje u Hrvatskoj.
Uz autentičnu ponudu, činjenica da se nalazi jedan sat vožnje od Splita i svega pola sata od Makarske Rivijere, Vrgorac čini idealnom destinacijom za odmor, opuštanje i uživanje. Zahvaljujemo svim posjetiteljima koji su to prepoznali, a posebno našim počasnim gostima koji su stigli čak iz Italije, kako bi predstavili talijanski Parma pršut. U nadolazećim godinama cilj nam je da festival nastavi rasti i tako dodatno obogati turističku ponudu Dalmacije“, izjavila je Željka Opačak, direktorica Turističke zajednice Grada Vrgorca.
Koliko je Vrgorac pršutarski grad, govori i činjenica da više od 70 posto proizvodnje certificiranog Dalmatinskog pršuta dolazi iz vrgorskog kraja, a u Vrgorcu je smještena i najveća pršutana u jugoistočnoj Europi.
“Savršeni mikroklimatski uvjeti vrgorskog kraja – pravilna izmjena bure s Biokova i juga iz smjera mora – omogućavaju razvoj specifičnih aroma i naše proizvode čine prepoznatljivim dalmatinskim delikatesama. Upravo sušenje na dalmatinskoj buri i dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima, uz soljenje krupnom morskom soli i dimljenje bijelim drvom, zaslužni su za tradicionalan okus i miris Dalmatinskog pršuta i naših ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda.
Ulaskom u sustav zaštite naziva Dalmatinskog pršuta, ali i Dalmatinske pancete i Dalmatinske pečenice, usmjerili smo se na usavršavanje i standardiziranje proizvodnje, čuvajući pritom tradicionalnost proizvoda kao njihovu ključnu karakteristiku.
U globaliziranom svijetu koji se nikad nije mijenjao brže nego danas, želja nam je očuvati vrijedno naslijeđe naših starih, zbog čega stalno radimo na jačanju svijesti potrošača o značaju oznaka kvalitete kao jamstva autentičnog, kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Drago nam je što javnost sve više prepoznaje značaj oznaka kvalitete, a jedna od aktivnosti koje bi trebale pridonijeti ostvarenju toga cilja jest i ovaj festival“, rekao je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac.
Dani Dalmatinskog pršuta i vina održali su se u organizaciji Turističke zajednice Grada Vrgorca i Grada Vrgorca, a pod pokroviteljstvom Mesne industrije Braća Pivac.
MD/ foto PR