Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVećinu od 787 tisuća noćenja za vikend ostvarili strani turisti, gotovo pola...

Većinu od 787 tisuća noćenja za vikend ostvarili strani turisti, gotovo pola u Istri

U Hrvatsku je proteklog produženog vikenda, od 2. do 6. lipnja, došlo 185 tisuća turista, koji su ostvarili 787 tisuća noćenja, od čega većinu strani turisti, dok je gotovo polovica ukupnih noćenja bila u Istri, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS).

Od ukupnih 787 tisuća noćenja u proteklih pet dana strani su turisti ostvarili 627 tisuća, a ostalo domaći turisti, pri čemu iz MINTS-a navode podatke o turističkom fizičkom prometu iz sustava prijave i odjave turista te nautičara eVisitor i eCrew, ali bez bez usporednih pokazatelja/postotaka s istim danima prošle godine.

Prema regijama, najviše je noćenja od 2. do 6. lipnja (kada je bio i blagdan Tijelova, neradni dan, 3. lipnja), ostvareno u Istri, 303 tisuće, a dvostruko manje na Kvarneru, 146 tisuća i još manje u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, po 100 tisuća.

I istarske najjače destinacije poput Rovinja, Poreča i Medulina nametnule su se sa najviše noćenja (58, 35 i 28 tisuća), dok su među stranim turistima najviše noćenja ostvarili Nijemci, više od 200 tisuća, zatim dvostruko manje Austrijanci, 121 tisuću, te Slovenci i Poljaci, 60 i 57 tisuća.

Turisti su najviše za smještaj birali kampove, u kojima je ostvareno i njaviše noćenja, a zatim u objektima u domaćinstvu i hotelima.

“Hrvatska je prepoznata kao sigurna i poželjna turistička destinacija, čemu svjedoče odlični turistički rezultati ostvareni tijekom prvog vikenda lipnja, ali i ukupni rezultati ostvareni od početka ove godine. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi više od 110 tisuća turista, kojima uz sigurnost i mirno okruženje, nudimo raznovrsnu i bogatu turističku ponudu, visokokvalitetni smještaj te uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima kao i u autentičnoj enogastronomskoj ponudi”, poručila je ministrica Nikolina Brnjac.

Smatra i da je izuzetno važno nastaviti se pridržavati epidemioloških mjera u cilju održavanja dobre epidemiološke situacije koja je ključna za daljnji interes gostiju.

Iz MINTS-a zaključno iznose da je u Hrvatskoj od početka godina do danas u Hrvatskoj bilo 1,3 milijuna turista i 4,8 milijuna noćenja, što su porasti od 57 i 54 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Hina/foto M.D

- Oglas -