Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaU ZADNJIH PET GODINA Najviše su rasle plaće s nižom, a najmanje...

U ZADNJIH PET GODINA Najviše su rasle plaće s nižom, a najmanje s visokom spremom

Prosječna neto plaća zaposlenih koji imaju fakultetsku diplomu preskočila je u 2019. godini devet tisuća kuna te je u pet godina porasla 11 posto, dok su plaće NKV radnika rasle za 20 posto, piše u srijedu Večernji list.

Hrvatska među zaposlenima u pravnim osobama, tvrtkama i javnim ustanovama ima oko 265 tisuća visokoobrazovanih radnika koji čine drugu najbrojniju grupaciju zaposlenih prema stručnoj spremi.

Najbrojniji su radnici sa srednjom školom, kojih je oko 595 tisuća. Njihova je prosječna mjesečna neto plaća bila 5460 kuna te je dosegnula 60 posto prosječne plaće VSS osoba. Učenje se po tome ipak isplati pa tako fakultetski obrazovana osoba godišnje u Hrvatskoj u prosjeku zaradi oko 109 tisuća kuna, a ona sa srednjom stručnom spremom oko 65 tisuća kuna!

Više od državnog prosjeka zarađuju tri grupacije zaposlenih, oni s VSS-om, višom spremom te visokokvalificirani radnici. Diploma više škole donosi oko dvije tisuće kuna nižu plaću od sveučilišne diplome, odnosno 7154 kune, a u Hrvatskoj s višom školom radi oko 98 tisuća zaposlenih. Na trećem su mjestu malobrojni VKV radnici – njih oko 10.500 – koji su uoči godine korone u prosjeku zarađivali 6562 kune.

Cijelo vrijeme tvrdi se da Hrvatskoj kronično nedostaje VKV radnika, no to se po kretanju plaća ne bi moglo zaključiti jer su u pet godina prosječne plaće te skupine zaposlenih porasle samo deset posto i rasle su najsporije u grupacijama prema stručnoj spremi.

U pet posljednjih godina najbrže su rasle plaće za oko 56 tisuća NKV radnika – 20 posto – te su premašile četiri tisuće kuna, odnosno stale su na 4094 kune, donosi Večernji list.

Hina /foto :ilustracija

- Oglas -