U petak, 12. travnja, Turistička zajednica grada Vrgorca u suradnji s Društvo prijatelja vrgorske starine organizirala je prvu Spužaricu, manifestaciju koja je označila početak nove tradicije posvećene jednoj od najvažnijih gastronomskih delicija duboko utkanih u našu povijest i tradiciju – spuži.
Srednja škola Tina Ujevića Vrgorac zaslužuje zahvalu za njihov neizmjerni kulinarski doprinos ovom događaju, pripremivši spuže na razne načine koji su oduševili sve prisutne. Od tradicionalnih spuža na ljutiku, do zapečenih spuža u kućicama sa domaćim mirodijama kadulje i vriska, omleta s ljutikom i spužima, bilo je za svakog po nešto. No, manifestacija nije bila ograničena samo na spuže – posjetitelji su mogli uživati u ostalim jelima koja su mirisala na tradiciju, kao što su manistra sa kukama, kuke s pancetom, salata sa žutinicom i jajima.
Ovaj jedinstveni događaj temelji se na vrijednom otkriću profesora Branka Radonića, predsjednika Društva prijatelja vrgorske starine koji je u Dubrovačkom arhivu pronašao zanimljiv dokument.
– Istražujući povijesnu građu koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku pronašao sam nekoliko dokumenata koji potječu iz 1924. godine, a koji pokazuju da su se spuži tada skupljali na području vrgorske općine. I ne samo da su se skupljali, već je Vrgorac po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti koja je objedinjavala prostor nekadašnje kotareve Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska.
Naime, krajem rujna 1924. Odjeljenje za industriju i zanatstvo Ministarstva trgovine i industrije Kraljevine SHS u Beogradu uputilo je upit Velikom županu Dubrovačke oblasti u Dubrovniku o spužarstvu na tom području. Dubrovačka oblast je 1. listopada proslijedila upit svojim kotarima a oni su uskoro poslali odgovore. Kotarevi Dubrovnik, Korčula i Metković odgovaraju negativno na sva pitanja o spužima, ali zato iz odgovora kotara Makarska od 9. listopada 1924. saznajemo da se u općini Vrgorac spuži skupljaju za jelo.
– Ovim putem Turistička zajednica grada Vrgorca izražava iskrenu zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji ove fešte. Mladi kuhari i konobari Srednje škole predvođeni profesorima Ivanom Čotić i Milanom Serdarom, Gradskoj čistoći i gradskim službama Grad Vrgorac, Mili Ivičeviću i njegovoj supruzi na organizaciji glazbe, Vina Pilač koji su bili zaslužni za divno sljubljivanje spuža s našom autohtonom Zlataricom Vrgorskom te Divich Photo Juri Diviću na medijskom praćenju. Posebna zahvala ide i Ladi i Andreju Rakiću te Anti Radoniću za pomoć pri prikupljanju dovoljne količine spuža, ljutike i kuka bez čega ne bi bilo ni naše prve fešte. Ali ipak, najveća zahvala ide svim dragim posjetiteljima koji su podržali ovaj lijepi povijesni jubilej i feštu svojim dolaskom na fontanu. Vaša podrška daje nam inspiraciju da nastavimo s ovom tradicijom i slavimo bogatstvo naše gastronomske baštine. Vidimo se iduće godine na 2. Spužarici, stoji u objavi TZ-a.
M.D./foto Divich Photo