Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU subotu prosvjed na Vruji: "Dugi Rat se guši! Ima se za...

U subotu prosvjed na Vruji: “Dugi Rat se guši! Ima se za uhljebe, nema za naše zdravlje”

Sutra s početkom u 15 sati u uvali Vruja kreće drugi veliki Festival bespravne gradnje i devastacije prirode.

Program će trajati do 20 sati. Nakon uvodnih riječi organizatora, posjetiteljima će se obratiti članice Građanske inicijative za Dugi Rat, budući da na ovogodišnjem festivalu prosvjedom tražimo hitnu sanaciju opasnih, potencijalno kancerogenih ostataka tvornice u tom mjestu.

Mještani Dugog Rata okupljeni u Građansku inicijativu Za Dugi Rat uoči prosvjeda poručuju:

“Svaka obitelj u Dugom Ratu trpi zbog načinjena naše države koja dopušta da se i dalje izlažemo opasnim česticama. Imamo pravo na zdravlje!
Godinama zahtijevamo sanaciju područja bivše tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu na kojem se nalazi opasni otpad, no država već više od deset godina ignorira nas, naše živote i zdravlje. Mijenjaju se vlade i ministri, no svi od nas okreću glavu”, kažu Dugoraćani podsjećajući da se država obvezala još prije tri godine napraviti sanaciju.

Država ima za plaće uhljeba, ali nema za sanaciju

“Tadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavio je da će sanacija biti prvim idućim rebalansom proračuna, no obećanje je ispalo ludom radovanje! Novi ministar Davor Filipović sanaciju više uopće ne spominje. Žalosno je što iz državnog proračuna novac curi na sve strane, ima se za plaće uhljeba i službene automobile, a u rebalans proračuna ne želi se uvrstiti sanacija Dugog Rata”, poručuju prosvjednici.
Kroz medijske istupe do sad su više puta naglasili da ih je strah, da ne znaju što udišu, a struka je rekla da je otpad potencijalno kancerogen.

“Strahujemo kockamo li se sa zdravljem naše djece”

“Svako jutro kad izađemo na balkon i ugledamo zlokobna crna brda prašine preplave nas tuga, strah, nemoć, a najviše bijes;
• zato što se osjećamo prevareno, izigrano, iskorišteno;
• zato što svaki dan kao roditelji strahujemo i procjenjujemo koliki je rizik – kockamo li se s našim zdravljem i zdravljem naše djece;
• zato što su nam obećali brda i doline, a na kraju smo stvarno i dobili brda – ogromna brda crne prašine;
• zato što toliko puno nas razmišlja o mogućnosti da se odseli i pobjegne od svega – fight or flight – mi smo ipak odabrali FIGHT!
Festival bespravne gradnje i devastacije prirode jedini je festival na koji Dugoraćane tjera država. Podržite nas u našem zahtjevu da se očisti Dugi Rat!”, poručuju iz Građanske inicijative Dugi Rat.

Posebna pozivnica na Festival upućena je ministru Davoru Filipoviću, kako bi došao i upoznao se s pitanjem sanacije tvornice.
Organizatori pozivaju prosvjednike da dođu brodicama i kaićima, da ponesu dovoljno tekućine i transparente – poručili su organizatori.

MD/foto Vruja festval

- Oglas -