Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaU KBC-u Split uspješno obavljena operacija moždane aneurizme

U KBC-u Split uspješno obavljena operacija moždane aneurizme

U Kliničkom bolničkom centru Split početkom srpnja uspješno je obavljena operacija moždane aneurizme – vrećastih proširenja na krvnim žilama mozga. Radi nedostatka opreme zadnjih 15 godina ovakve operacije nisu se izvodile u splitskoj bolnici. No, zahvaljujući nedavnom tehnološkom opremanju i edukaciji vlastitog osoblja KBC Split stvorio je pretpostavke za realizaciju najkompleksnijeg dijela neurokirurgije – operacijskog liječenja promjena na krvnim žilama mozga – objavili su ig KBC Split.

Operaciju je obavio specijalist neurokirurgije dr. Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb dr. Andreja Desnice. U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije dr. Ivna Cvitković i dr. Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije dr. Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Ranata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološki tehničar Mirjana Stojić.
„Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split zadnjih je godina načinio veliki iskorak po pitanju edukacije liječnika i medicinskih sestara, ali i po pitanju opremanja suvremenim operacijskim uređajima. U tome je veliku ulogu odigrala uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem. Ponosan sam na svoje kolege jer od preko stotinu neurokirurga u Hrvatskoj vrlo mali broj je educiran u izvođenju ovog tipa operacija“, kazao je dr. Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split. Naglasio je da je moderna neurokirurgija, kao možda niti jedna druga medicinska disciplina, u potpunosti ovisna o modernoj tehnološkoj opremi-uređajima. Takva oprema olakšava izvođenje operacijskih zahvata, čini ih sigurnijim za pacijente i u konačnici rezultira poboljšanjem ishoda liječenja direktno smanjujući mortalitet i morbiditet.

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije. Dr. Ledenko posebno je istaknuo mogućnost intraoperacijskog fluorescentnog bojanja tumora mozga čime se olakšava uklanjanje tumorskog tkiva „do zadnje stanice tumora“. Od ostale opreme važan je sustav za sterotaksijsku biopsiju tumora mozga i sustav za intaroperacijski monitornig za praćenje neuroloških funkcija kod uspavanog pacijenta. „Sva ta oprema omogućila je proširenje spektra operacija koje sada izvodimo, omogućila izvođenje složenijih operacija te uvelike smanjila potrebu za odljevom pacijenata u druge zdravstvene ustanove“.

Zavod još iščekuje dolazak zadnjeg dijela kapitalne opreme – neuronavigacijski sustav koji omogućuje super precizno lociranje duboko smještenih moždanih promjena. Sustav je već stavljen u plan nabave i očekuje se njegova isporuka tijekom iduće godine. „U tom trenutku Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split raspolagao bi svom opremom koju imaju i druge neurokirurške ustanove u Republici Hrvatskoj. Konačni cilj je daljnja edukacija naših djelatnika i kontinuitet izvođenja ove vrste operacija u našoj ustanovi“, zaključio je dr. Ledenko.
MD/ foto KBC Split

- Oglas -