Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaTAJNE SV.PETRA Budući arheološki park veličine nogometnog igrališta krije spektakularnu povijest grada,...

TAJNE SV.PETRA Budući arheološki park veličine nogometnog igrališta krije spektakularnu povijest grada, a evo i novih nalaza

Iskopi na zaravni Sv.Petra, gdje već cijelo desetljeće traje istraživanje kulturno-povijesno vrlo vrijednog lokaliteta, odmakli su u zadnju fazu koja bi trebala biti okončana tijekom lipnja. Sada je već jasno – Sv.Petar bio je najranija povijesna točka Makarske i dugi je niz godina uspješno krio sočnu povijesnu enigmu.

No tajna života u Makarskoj tijekom proteklh stoljeća će se, s izgradnjom arheološkog parka na zaravni površine nogometnog igrališta, otkriti i domaćima i gostima. Naime, ne samo da se radi o najstarijoj povijesnoj točki našeg grada, nego je riječ i o jednom od najstarijih naselja duž naše obale. Podsjetimo da Grad Makarska na ovom lokalitetu planira izgraditi spomenuti arheo-park čiji je projekt u izradi, a za koji će povući novac iz EU fondova kada se projekt pripremi.

Kako nam je otkrio Marinko Tomasović, voditelj istraživanja i ravnatelj Gradskog muzeja, radove su planirali završiti do konca prošle godine, no zbog proširenog obima istraživanja na istočni dio poluotoka, suglasnost konzervatora je produljena. Jedan od nalaza s tog istočnog dijela je oruđe za koje Tomasović ne može odrediti radi li se o ostima, ili ipak oružju.

– Osti za lov ribe nađeni su na nekoliko lokaliteta, no kod ovoga imamo zanimljiv oblik u obliku srca, gotovo trokuta, zbog čega se postavlja pitanje je li zbilja služilo za ribolov ili je njegovo sekundarna uloga ipak bila uloga oružja, kazao nam je Tomasović pokazujući teški željezni predmet koji je samo jedan od brojnih nalaza na ovom zanimljivom lokalitetu.

Svi ti nalazi bit će izloženi u budućem muzeju u Villi Ireni. I tzv.osti i najveći dio drugih nalaza seže u 6.stoljeće. Osim dijelova utvrde s crkvom iz 6.stoljeća, potvrde za kasnoantičko razdoblje, položaju je pretpostavljen začetak u kasnom brončanom dobu, dakle oko 1000.godina pr.Krista.

Međutim, arheološka istraživanja koja se vrše zadnjih deset godina pokazala su da povijesno to seže daleko dublje – do trećeg tisućljeća prije Krista! Priča je time, naime, još zanimljivija i intrigantnija, a osobito zato jer nalazi govore u prilog kontinuiteta življenja na poluotoku.

– Brojni stranci koji dođu raspituju se oko ovog nalazišta, sve ih zanima i fascinira, dok naši ljudi zamjeraju uklanjanje borova čije je korijenje destruktivno djelovalo na arheološke slojeve, kazao je Tomasović.

Ivona Ćirak/foto Ozren Franić

- Oglas -