Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSUFINANCIRANJE PRIJEVOZA Izračunali smo kako su studenti prošli s novom odlukom i...

SUFINANCIRANJE PRIJEVOZA Izračunali smo kako su studenti prošli s novom odlukom i zašto su kolege s Rivijere bolje prošle

Po novoj odluci o dodjeli jednokratne studentske potpore makarski će studenti dobivati pomoć na godišnjoj razini, s ciljem kako bi se izbjegle peripetije oko povratnih karata i dokazivanja putovanja. Međutim, ispada da su makarski studenti ovakvom podjelom karata ipak lošije prošli.

Naime, ranije su studenti koji studiraju u Zagrebu dobivali novac za četiri povratne karte što bi u praksi iznosilo oko 1600 kuna. Sada dobivaju iznos od 1400 kuna. Mladi Makarani koji studiraju u Splitu dobivali su otprilike isti iznos kao sada, a to je 450 kuna. Oni koji studiraju u Slavoniji dobit će 1800 do 1900 kuna, što je manje od iznosa za četiri povratne karte za relaciju Makarska – Osijek.

Usporedili smo to s općinama na Makarskoj rivijeri. I nema sumnje, studenti iz susjednih općina imaju bolje uvjete za putovanje doma, odnosno izdašnija je pomoć kućnom budžetu.

Najgalantnija je Baška Voda. Njihovi studenti u Zagrebu imaju pravo na jednu povratnu kartu mjesečno. U praksi se to penje do 4000 kuna godišnje, ako to pravo mladi Baškovođanio i konzumiraju. Studenti u Splitu imaju pokriven svaki dolazak doma za vikend. Dakle, i oni, ako to svoje pravo iskoriste, općinu stoje 4000 kuna godišnje. Četiri mjesečne povratne karte zapadaju i studente u Zadru, Dubrovniku i Mostaru.

Podgora daje pet povratnih karata studentima na relaciji Podgora – Zagreb, jednu mjesečno za one u Dubrovniku i Zadru te dvije povratne mjesečne karte Split – Podgora.

Tučepi daju četiri povratne za relaciju Tučepi – Zagreb, četiri mjesečno Tučepi – Split te jednu mjesečnu Tučepi – Dubrovnik. Brela također daju četiri povratne za studente u Zagrebu, dok studenti u Zadru i Dubrovniku imaju pravo na šest karata godišnje, odnosno osam mogu iskoristiti Breljani koji studiraju u Splitu.

Općina Gradac sufinancira s 50 posto, i to na način da studenti u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku dobivaju povrat od pola za dvije povratne karte mjesečno, odnosno za jednu mjesečno za one u Zagrebu. To dođe na oko 10 karata za studente u krugu bližem od 300 kilometara, odnosno pet karata za studente u Zagrebu.

Kad se sve zbroji i oduzme, Makarski studenti, napose oni u Splitu, dosta su gore prošli od kolega na Rivijeri jer većina drugih ima pravo na otprilike jednu povratnu mjesečno, s iznimkom Baške Vode koja plaća svaki vikend – dolazak.

Ivona Ćirak

- Oglas -