Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027. u sklopu događanja European Young Chef Award koje se održavalo u Barceloni od 24. do 28. studenoga 2025. .
Titulu je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, turizam i umjetnost (IGCAT), temeljem evaluacijskog posjeta njihove komisije i sveobuhvatne procjene regije i njenih potencijala. Službenu plaketu su direktorici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivani Vladović uručile Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, te Cristina Massot, glavna tajnica za poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i prehranu Vlade Katalonije.
“Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, a kao Turistička zajednica nastavit ćemo promovirati dalmatinsku gastronomiju i ljepote naše regije posjetiteljima iz cijelog svijeta” – poručila je Ivana Vladović .
Komisija IGCAT-a posjetila je županiju u svibnju 2025., obišla ključne projekte i inicijative te iz prve ruke procijenila kvalitetu i potencijal regije. Županija je uspješno odgovorila na sve izazove, što potvrđuju brojni realizirani projekti javnog i privatnog sektora.
Osvajanje ove titule donosi regiji veću vidljivost u inozemnim medijima i priliku da se autohtona gastronomija Srednje Dalmacije predstavi široj publici. Tijekom 2027. očekuje se bogat program gastronomskih manifestacija koji će služiti kao motiv za privlačenje gostiju tijekom cijele godine.
U sklopu natjecanja European Young Chef Award regiju je predstavljao mladi kuhar Ivan Barčot. Riječ je o natjecanju koje okuplja najperspektivnije mlade kuhare iz europskih Regija gastronomije i potiče kreativne interpretacije tradicionalnih jela. Ivan Barčot postao je i službeni ambasador Srednje Dalmacije pri IGCAT-u.
M.D./foto M.D.






