Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSlovenija: Uskoro rezultati nacionalnog testiranja na prisutnost koronavirusa

Slovenija: Uskoro rezultati nacionalnog testiranja na prisutnost koronavirusa

U Sloveniji je u utorak počela analiza uzoraka krvi uzetih u okviru nacionalnog testiranja čiji je cilj utvrditi koliko je ljudi u državi stvarno zaraženih koronavirusom ili su preboljeli covid-19, a preliminarni rezultati testiranja bit će uskoro poznati, potvrđeno je u utorak u Ljubljani.

Istraživanjem uzoraka krvi s dokazivanjem postojanja protutijela na Covid-19 dobit će se odgovor na to koliko je sudionika bilo zaraženo, a da to nije niti znalo, izjavio je na konferenciji za novinare Miroslav Petrovec iz mikrobiološkog laboratorija Medicinskog fakulteta u Ljubljani koji vodi istraživački tim.

Istraživanje na slučajnom uzorku građana različite dobi iz svih krajeva Slovenije započelo je početkom prošlog tjedna, nakon što je na 3000 adresa poslana molba za dobrovoljno sudjelovanje i testiranje davanjem uzorka krvi i brisa iz grla.

Do sada su uzeti uzorci 1237 osoba, a zaraza koronavirusom potvrđena je u samo dva slučaja.

No, za sada više od polovice onih koji su pozvani da sudjeluju nije dalo pristanak, pa je rok za testiranje produžen do kraja tjedna kad bi trebali biti poznati preliminarni rezultati.

Ti će rezultati pomoći vladi pri odlukama o postupnom popuštanju restriktivnih mjera za vrijeme epidemije, dodao je Petrovec, ne želeći komentirati konačna očekivanja od analize testiranih i koje bi mjere mogle biti ublažene.

Svi koji sudjeluje u istraživanju će za šest mjeseci biti ponovno testirani na moguću prisutnost antitijela za covid-19.

(Hina)

- Oglas -