Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKSaznajte koje su biljke najbolji prirodni čistači zraka

Saznajte koje su biljke najbolji prirodni čistači zraka

Jeste li znali da je zrak u zatvorenom prostoru 2-5 puta lošije kvalitete od onog vanjskog? Otkrilo je to istraživanje koje je provela američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA). Vjerovali ili ne, u nekim slučajevima zrak u uredima i domovima pokazao se drastično gori od onog vanjskog! U zatvorenim prostorijama mogu se kriti najrazličitiji toksini. Među njima su i hlapljivi organski spojevi, što ih ispuštaju sredstva za čišćenje, plastični predmeti, namještaj, boje i lakovi, izolacijski materijali, električni uređaji…

Najčešći polutanti koji ugrožavaju vaše zdravlje u prostorijama su formaldehid, benzen, toluen i ksilen.

Zgrade, bilo da su stare ili nove, mogu imati visoke razine hlapljivih organskih spojeva (VOC-a), ponekad i toliko visoke da ih doslovce možete i namirisati – kaže američki znanstvenik Vadoud Niri.

Visoka koncentracija VOC-a u zatvorenom može uzrokovati različite smetnje i tegobe, primjerice glavobolju, alergije, astmu, vrtoglavicu i slabost. Ako ste im dugo izloženi, mogu dovesti čak i do ozbiljnijih oboljenja. Na sreću, priroda je za nas osmislila izvrsne filtre i pročišćivače – ukrasne sobne biljke, od kojih neke možda već i imate u svom domu. Osim što čiste zrak od onečišćivača, one ga i dodatno opskrbljuju kisikom.

Prema istraživanju koje je provela EPA, biljke koje najbolje upijaju toksine i čiste zrak su bromelija, dracena, biljka pauk i drvo žada. No, postoje i druge biljne vrste koje podižu kvalitetu zraka, primjerice aloja, filodendron i spatifilum. Koju god od ovih biljaka odabrali, nećete pogriješiti.

Četiri biljke za odličnu čistoću zraka u vašem domu

1. Bromelija (lat. Bromeliaceae)

Godine 2016. američki znanstvenik i kemičar Vadoud Niri proveo je eksperimente u kojima je provjerio koje kućne biljke najbolje čiste zrak od onečišćivača, odnosno hlapljivih organskih spojeva. Pokazalo se da je upravo bromelija u tome najdjelotvornija te je najbolji izbor za dom ili ured. Bromelija je uklonila 6 od 8 vrsta toksina iz zraka te je u roku od 12 sati eliminirala više od 80% polutanata.

Osim toga, bromelija je očistila zrak i od toluena. Riječ je o toksinu koji dovodi do osjećaja umora i slabosti. Ako imate običaj paliti u domu ili uredu parafinske svijeće, trebate znati da one ispuštaju upravo toluen, ali i štetni benzen. Upravo bromelija, prema studiji, ima moć da u roku od 12 sati ukloni čak 92% benzena iz zraka. Zanimljivo je i to što ova skromna biljka ublažava hrkanje. Ima li netko od vaših ukućana taj problem, eto vam i dodatnog razloga da je nabavite.

2. Drvo žada (lat. Crassula ovata)

Drvo žada, koje se naziva još i krasula, drvo sreće ili drvo prijateljstva, sukulent je koji odlično čisti zrak u domu. Usto je nezahtjevno i jednostavno za uzgoj. U sklopu istraživanja drvo žada očistilo je zrak od 80% benzena, etilbenzena i ksilena. Ovaj sukulent uklonio je i 70% acetona iz zraka te čak 91% toluena – ova je biljka zapravo najdjelotvornija u njegovoj eliminaciji!

3. Dracena (lat. Dracaena)

Među najpoznatije dracene svakako spadaju zmajevac (lat. Dracaena draco) i drvo života (lat. Dracaena fragrans), koje često možemo vidjeti po uredima. Dracena je vrlo otporna biljka koja uspješno čisti zrak od štetnog formaldehida, benzena, trikloretilena i ugljičnog dioksida. Usto, prema studiji, dracena može ukloniti čak 94% acetona iz zraka.

4. Biljka pauk (lat. Chlorophytum comosum)

Još jedna ukrasna biljka koja uspješno čisti prostorije je biljka pauk ili zeleni ljiljan. Zahvaljujući svojoj izdržljivosti, odlična je za početnike, a usto je dobar izbor za sve one koji imaju kućne ljubimce jer je jedna or rijetkih netoksičnih biljaka za životinje.

Rezultati studije pokazali su da biljka pauk može iz prostorije eliminirati više od 80% etilbenzena i ksilena. Usto, čisti zrak i od formaldehida i ugljičnog monoksida.

Pri kupnji biljaka važno je i da pazite na odabir lonca ili posude za biljku. Uvijek birajte glineni umjesto plastičnog lonca. Plastična posuda otpušta toksine, stoga nije dobar izbor za vaš dom.

Izvor: Alternativa za Vas / Foto: Pixabay

- Oglas -