Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSAŽETAK DANA U HRVATSKOJ, 14.TRAVNJA: Najviše umrlih u jednom danu, popuštanje mjera...

SAŽETAK DANA U HRVATSKOJ, 14.TRAVNJA: Najviše umrlih u jednom danu, popuštanje mjera tek kada situacija bude stabilna

Najviše umrlih u jednom danu od početka epidemije, njih šestero i 54 novozaraženih zabilježeno je u utorak u Hrvatskoj, gdje je državna uprava predstavila prvoga digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa, a ministar zdravstva najavio postupno opuštanje mjera kada situacija bude stabilna.

S 54 nova slučaja ukupan broj zaraženih porastao je na 1704, oporavljeno je 15 novih bolesnika pa je ukupan broj oporavljenih porastao na 415, dok je broj umrlih porastao na 31, nakon što je od jučer umrlo još šest osoba, najviše u jednom danu, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

„Od jučer imamo šest preminulih bolesnika, što dokazuje da je ovo smrtonosna bolest“, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši da su svi bolesnici imali kronične bolesti i patološka stanja.

 

Četvrta žrtva splitskog doma za starije

U splitskoj bolnici jutros je umrla 85-godišnja štićenica Doma za starije u Vukovarskoj ulici u koji je prije nekoliko dana ušao virus, a riječ je o četvrtoj umrloj štićenici toga Doma, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Među umrlima u protekla 24 sata su i 79-godišnji muškarac iz Doma za starije osobe u Dicmu, dvije osobe iz Dubrovnika u dobi od 81 i 74 godine, te 69-godišnjakinja iz Rijeke, što je prvi smrtni slučaj u toj županiji.

U Zagrebu je u Klinici za infektivne bolesti umro 60-godišnji bolesnik.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da od početka epidemije u Hrvatskoj nije toliko osoba umrlo u jednom danu.

Podsjetio je da je virus ušao među najosjetljiviju skupinu, u domove za starije i nemoćne zbog čega su proteklih dana donesene strože mjere zaštite u domovima koje prilagođavaju kapacitetima.

Istaknuo je i da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na teren, te nemaju točne informacije koriste li svi u domovima maske i rukavice. “Ako negdje nedostaje, poslat će se dodatna oprema. No, u ovom trenutku mislimo da nema nedostatka”, dodao je.

 

Zamjenik načelnika Stožera Damir Trut rekao je da Hrvatska ima osiguranu opremu za 40 dana.

Hrvatska dobro stoji

Beroš je iznio podatak prema kojem Hrvatska s 402 bolesnika na milijuna stanovnika dobro stoji u usporedbi sa Španjolskom, Italijom, Austrijom, Srbijom i Slovenijom, a ima i bolje pokazatelje s obzirom na broj preminulih od 1,82 posto.

Vezano za isplatu plaće zdravstvenim djelatnicima, Beroš je pozvao sve ravnatelje bolnica da se pridržavaju upute prema kojoj su poslodavci dužni svakom radniku isplatiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, omogućiti mu slobodan dan.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na predstavljanju prvoga digitalnog asistenta na platformi Whatsapp u borbi protiv koronavirusa da svakodnevno procjenjuju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te kada ona bude stabilna, postupno “će se relaksirati mjere zaštite od koronavirusa”.

Prvi hrvatski digitalni asistent „Andrija“ koji u borbi protiv koronavirusa koristi umjetnu inteligenciju, osim liječnicima i epidemiolozima namijenjen je svim građanima koji s njim mogu komunicirati preko WhatsAppa.

Usluga, koju se može aktivirati preko poveznice objavljene na internetskoj stranici koronavirus.hr, putem službene stranice https://andrija.ai/ omogućit će svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja.

Građanima koji posumnjaju da imaju simptome “Andrija” će im pomoći utvrditi imaju li razloga za zabrinutost i trebaju li se javiti liječniku.

Devetero zaraženih povezano s kninskom bolnicom

Novih devet koronavirusom zaraženih osoba u Šibensko-kninskoj županiji povezano je sa zarazom koja se proširila u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos”.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da su među devet novozaraženih troje djelatnika kninske bolnice, dvoje su pacijenti te bolnice a ostali su kontakti s ranije zaraženim osobama.

U Brodsko-posavskoj županiji, u kojoj četvrti dan nije bilo novooboljelih, potvrđen je prvi slučaj ozdravljenja zaražene osobe, dok u Istarskoj županiji peti dan nema novozaraženih.

Nalazi testiranih članova Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije, koji su u samoizolaciji zbog sumnje da su zaraženi, su negativni kao i ponovljeni nalaz člana tog stožera koji je najprije bio pozitivan pa će se test ponoviti, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare tog stožera.

Na području Vukovarsko-srijemske županiji je zbog višestrukog kršenja mjere samoizolacije jedna žena završila u prisilnoj karanteni, objavio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Na cestovnim prilazima Udbini, ličkom žarištu Covida-19 koje je karanteni, postavljaju se kontrolni punktovi na kojima se od danas dezinficiraju dostavna vozila na izlasku iz mjesta, rekao je za Hinu načelnik Stožera Ličko-senjske županije Vice Nekić.

Predviđanja oko države mature nezahvalna

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u ovom trenutku bilo kakva predviđanja oko održavanja državne mature jako nezahvalna, ali da uvijek postoji način da se ona provede uz poštivanje odgovarajućih epidemioloških mjera.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da se njezini kolege iz EU-a slažu da je prelazak na online nastavu “ogroman iskorak” u digitalnoj transformaciji i očekuju dodatna sredstva EK za opremu u takvom obrazovanju tamo gdje nedostaje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u utorak da Sabor do daljnjega nastavlja s radom po dogovorenim pravilima , te najavio razgovore o izmjenama saborskog Poslovnika kojima bi se se definirao rad zastupničkog doma u vrijeme epidemije.

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja zasjedanje u svojoj zgradi na Trgu svetog Marka, a raspravit će i zakon kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a Covid-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.

SDP je, pak zatražio da, dok traje epidemija ministri svaki petak odgovaraju na pitanja zastupnika, dok se potpredsjednik iz Mosta Božo Petrov zauzeo za uvođenje ICT-tehnologije u rad parlamenta.

Udruga Gong zatražila je u utorak od Vlade da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere Covid-19, ukupne iznose potpora i broj radnika za koje se mjera koristi jer to smatra najboljim osiguračem protiv moguće zlouporabe sredstava.

(Hina)

- Oglas -