Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaRUSIJA: Putin ukida karantenu iako broj zaraženih raste

RUSIJA: Putin ukida karantenu iako broj zaraženih raste

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da se od utorka ukida karantena proglašena za cijelu zemlju zbog pandemije novog koronavirusa, unatoč tome što broj zaraženih raste. „Počevši od sutra, 12. svibnja, nacionalno razdoblje neradnih dana je završeno. Ali bitka protiv ove epidemije još nije”, rekao je Putin u obraćanju javnosti koji je prenosila državna televizija. Regionalni dužnosnici sami će odlučiti hoće li produljiti mjere karantene na lokalnoj razini.

Glavni grad Moskva i okolna regija, gdje je registrirana većina zaraženih, ostaju u karanteni do kraja ovog mjeseca. Putin je naglasio da je brzi rast broja zaraženih uglavnom rezultat veće stope testiranja, prenosi Daily Mail.

Rusija je na početku epidemije, po njegovim riječima, provodila 2500 testova na dan, a sada ih provodi 170.000. Do idućeg mjeseca tu se brojku planira udvostručiti.  U Rusiji je, po službenim podacima objavljenima u ponedjeljak, zaraženo nešto više od 221.000 ljudi, po čemu je četvrta na svijetu, odmah poslije Britanije. Najviše zaraženih je u SAD-u i Španjolskoj.

Broj zaraženih u Rusiji naglo je porastao u zadnjih mjesec i pol. U zadnjih tjedan dana svaki dan je registrirano više od 10.000 novozaraženih. Do sada je umrlo nešto više od 2000 ljudi.

Gotovo polovica zaraženih nalazi se u Moskvi. U ponedjeljak ih je bilo ukupno oko 115.000. Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je prošli tjedan da je stvarni broj zaraženih u gradu vjerojatno tri puta veći.

Dopustio je, međutim, nekim industrijama i građevinskom sektoru da od utorka počnu s radom, uz obvezno nošenje maski i rukavica. Ruski premijer kritizirao je poslodavce što se stopa nezaposlenosti od početka epidemije udvostručila, dodajući da su trebali zadržati radnike.

Rusija ima oko 145 milijuna stanovnika, a do sada je provela više od 5,6 milijuna testova na koronavirus. Španjolska je pak provela gotovo 2,5 milijuna testova na koronavirus i seroloških testova na antitijela.

Gospodarske aktivnosti u Rusiji pale su za više od trećine od uvođenja mjera izolacije, po vladinim statistikama objavljenim prošli tjedan.

Pad cijena nafte zbog usporavanja globalne trgovine također se negativno odrazilo na rusko gospodarstvo. Ruska rublja je oko 10 posto slabija u odnosu na američki dolar nego prije početka krize početkom ožujka, iako se zadnjih tjedana nešto oporavila.

Tečaj je u ponedjeljak iznosio oko 73 rublje za dolar. Ruski susjedi Ukrajina i Gruzija počeli su u ponedjeljak ublažavati restrikcije, a Kazahstan je ukinuo izvanredno stanje.

Hina /Foto: Pixabay

- Oglas -