Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOREAGIRANJE NLO Predlagali smo model otvorene vlasti bez fige u džepu,...

REAGIRANJE NLO Predlagali smo model otvorene vlasti bez fige u džepu, no SDP se odlučio za princip “ti meni – ja tebi”

Nezavisna lista Osejava od samog početka pokazuje otvorenost prema javnosti i transparentno komunicira svoju politiku. Nismo krili svoju skeptičnost prema koaliranju sa SDP-om ili HDZ-om. Upravo su nas njihove kontinuirano loše politike navele da se iz aktivizma i civilnog sektora uputimo u formalnu politiku. Stoga osjećamo obvezu reagirati na članak portala Makarska Danas od 7. prosinca na temu prošlogodišnjih postizbornih koaliranja.

Sastanci između NLO-a i SDP-a odvijali su se nakon izbora, bez fige u džepu s naše strane, otvoreno i u dobroj namjeri. Programi su nam bili slični, a kada se tome pridoda iskrena želja za istinskim promjenama, nije bilo razloga da do suradnje i ne dođe. Da nije onoga ali..

NLO je prethodno na stranačkom sastanku konsenzusom donio odluku da automatskog dizanja ruku na Gradskom vijeću neće biti, a samim time ni potpisivanja formalne koalicije koja to uvjetuje. Predlagali smo model otvorene vlasti temeljem programske suradnje za koju smo uvjetovali stavljanje UPU Platno van snage te zaustavljanje projekta gradnje plaže Romana. Smatrali smo da otvorenom programskom suradnjom otvaramo prostor za kvalitetan rad sviju u smislu razmjene iskustva i ideja, a na korist budućeg razvoja našeg grada.

Ništa od navedenog SDP-ovom dvojcu nije odgovaralo. Tu je počela i završila sva naša ‘suradnja’ čime je SDP potvrdio da je još uvijek stranka koja ide utabanim putevima loših stranačkih politika, pa su se odlučili za drugu vrstu sporazuma, ti meni – ja tebi, ugovorenog i potpisanog sa kandidacijskom listom Stjepana Zelića.

Život stranke ne prestaje s izborima ili sporazumima. Kvalitetan rad stranke podrazumijeva odgovoran pristup prema svim gradskim odlukama, a NLO će i dalje nastaviti biti konstruktivan i argumentiran, voljan raditi za opće dobro unutar formiranih odbora Gradskog vijeća. Nikada nam nisu bile važne fotelje i honorari jer smo i prije ulaska u politiku bili ostvareni ljudi sa vlastitim integritetom i poslovima.

Na sadašnju situaciju političke križaljke o kojoj piše portal „Makarska danas“ gledamo kao na logičan slijed svega onoga što je još tijekom predizborne utrke započelo politikanstvom i „puštanjem probnih balona“, umjesto kreiranja i provedbe održivih i odgovornih javnih politika.

Preostalo vrijeme participiranja u Gradskom vijeću i lokalnoj politici iskoristit ćemo kao i do sada: pripremati se za rasprave po svim točkama, podržavati odluke za opće dobro, ukazivati na propuste aktualne vlasti te raditi za boljitak građana i građanki koji su nam na za to i dali povjerenje – stoji u reagiranju kojeg potpisuje Upravni odbor NLO – Nezavisne liste Osejava.
MD / foto MD

- Oglas -