Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPROMETNE GUŽVE Paunović: Intenzivno guramo projekt deniveliranog rotora na Voliciji, radimo i...

PROMETNE GUŽVE Paunović: Intenzivno guramo projekt deniveliranog rotora na Voliciji, radimo i na spoju kod HEP-a

Prometne gužve makarska su stvarnost ljeti već godinama. Međutim, pandemija je bila rezultirala većim brojem auto-gostiju, dok je paralelno, cijelo vrijeme bujao nekretninski biznis i rentijerstvo; istovremeno se nije izgradila nijedna nova garaža niti se donijelo strateško rješenje prometnog rješenja. Vijećnik Petar Kelvišer (NLO) stoga je s razlogom ovo pitanje na sjednici Gradskog vijeća nazvao gorućim te je upitao radi li se na ublažavanju prometnih čepova u vidu nekih mjera. Zanimalo ga je jesu li obavljeni razgovori s policijom, prometnim stručnjacima, članovima resornog gradskog odbora…

Gradonačelnik Zoran Paunović je kazao kako je ovo pitanje pušteno preko Vijeća za prevenciju i sigurnost te da će uskoro imati rezultate.

– No i dalje će nas očekivati čepovi na ulazu i izlazu iz Makarske. Uskoro ćemo imati rezultate deniveliranog rotora na Voliciji, to intenzivno guramo. Što se spoja kod HEP-a tiče, čekamo potpis od strane uprave. No saborira nas se na sve strane, kao i kod tržnice i kod Platna; gdje god imamo komunikaciju s upravom koja nije lokalna, nadovezao se gradonačelnik.

Kazao je kako se čeka studija Sustainable urbane mobility plans (SUMP). Na osnovu toga planiraju povlačiti sredstva iz fondova.

– U kratkom roku neće doći do velikih promjena, jer su gužve problem koji se rješava samo dugoročno, kazao je Paunović dodajući kako je problem i u navikama građana koje se moraju mijenjati.

– Moramo znati da su naši gosti uglavnom oni koji dolaze automobilom, i to je nešto što želimo promijeniti, ali u kratkom roku neće doći do većih promjena, poručio je.

Kelvišer je kazao kako bi bilo dobro reagirati i improvizirati dok ne bude završen SUMP. – Nađite neko rješenje, bili to prometni policajci ili bobiji; lijepo je da u budućnosti promet funkcionira, ali do tada treba naći neko rješenje, primijetio je.

– Moramo imati holističko i plansko rješenje i to je jedini održivi put. Vi samo žugate, govorite, pričate, ako imate dobro rješenje ja sam spreman poslušati ga, odvratio je gradonačelnik, na što mu je Kelvišer odvratio kako nije ni policajac ni prometni stručnjak ni gradonačelnik.

Inače, SUMP ide na bolje iskorištavanje povšrinma u gradu, sigurnost školskih i predškolskih ustanova, pristup školskim i predškolskim ustanovama, promoviranje program zdravog življenja u smislu alternativnih načina prijevoza…

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -