Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKŽivotPROJEKT ROBOFUTURA: Radionice robotike oduševljavaju učenike u STEM centru OŠ Stjepana Ivičevića

PROJEKT ROBOFUTURA: Radionice robotike oduševljavaju učenike u STEM centru OŠ Stjepana Ivičevića

U STEM centru Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj proteklih su dana u suradnji s Udrugom za robotiku Futura iz Kaštel Starog održane radionice robotike za učenike šestih razreda. Radionce su dio projekta RoboFutura, čiji je nositelj kaštelanska udruga a projektni partneri agencija MARA, Grad Makarska, splitski FESB te OŠ Stjepana Ivičevića, dok je za odvijanje projekta odobreno preko dva milijuna kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija. Ovim aktivnostima se postiže prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.

Radionicu u školi nije propustio posjetiti ni makarski gradonačelnik Zoran Paunović, pozdravivši kreativnu ekipu, te izrazivši veliko zadovoljstvo prokjektom RoboFutura kao prvom STEM projektu u Makarskoj koji obuhvaća područje robotike i koji je financiran Europskim sredstvima.

– Jako smo ponosni što je upravo Grad Makarska bio nositelj aktivnosti implementacije STEM centra za robotiku u OŠ Stjepana Ivičevića. Upravo će ovaj centar biti platforma djeci i mladima Makarske za daljnji razvoj robotike te služiti kao poligon za razvoj znanstvenih i stručnih sadržaja, timski rad, nove kreativne projekate i koji će na koncu iznjedriti nove ideje za razvoj i popularizaciju znanstveno-tehnoloških sadržaja Grada Makarske – kazao je Paunović.

Zadovoljan je bio i Goran Samardžić, predsjednik Udruge za robotiku „Futura“, kazavši da je vrlo sretan što je projekt RoboFutura prepoznat kao kvalitetan i razvojan projekt za djecu i mlade, a sve s ciljem populariziranja robotike kao tehnologije, znanosti, matematike i fizike među djecom i mladima.

– I u Novoj godini nastavljamo s edukacijama učenika iz robotike od 5. do 8. razreda,  OŠ Stjepana Ivičevića u Makarskoj gdje ćemo educirati više od 250 učenika. Odaziv učenika je zaista velik i veliko nam je zadovoljstvo što svi učenici žele prisustvovati na radionicama koje provodi udruga za robotiku Futura.
Ovim putem se želim zahvaliti našim partnerima: Mara – razvojna agencija, Grad Makarska i o.š. Stjepana Ivičevića na odličnoj i pristupačnoj suradnji – izjavio nam je predsjednik udruge za robotiku Futura Goran Samardžić, prof.

Suradnja Makarske razvojne agencije MARA i udruge Futura započela je još 2018.godine s prvim ovakvim radionicama.

– Razvijajući suradnju iz godine u godinu sada smo došlo do novog STEM centra za robotiku u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića, i jako sam sretna što će projekt uključiti ukupno preko 330 djece, odnosno 255 učenika OŠ Stjepana Ivičevića kroz radionice robotike, te 80 učenika OŠ oca Petra Perice kroz radionice izrade i programiranja aplikacija. Ovo je za nas iz agencija MARA samo početak, imali smo i druge suradnje na prijavi za norveške fondove, u suradnji s poduzetničkim centrom Zovnica, nadamo se da će i on donijeti pozitivne rezultate – kazala nam je ravnateljica agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ.

MD/foto MD

O PROJEKTU
Projektu RoboFutura čiji je nositelj Udruga za robotiku Futura iz Kaštel Starog, a projektni partneri: JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te OŠ Stjepana Ivičevića Makarska odobreno je 2.174.759,31 kn, u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.


*Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge za robotiku „Futura“

- Oglas -