Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKPRIJAVILO IH SE OKO 13.000 Maturanti pišu probni online esej iz Hrvatskoga...

PRIJAVILO IH SE OKO 13.000 Maturanti pišu probni online esej iz Hrvatskoga jezika

Maturanti pišu u utorak probni online esej iz Hrvatskoga jezika kojemu je cilj da povratnom informacijom o napisanom eseju pomogne učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika, te da se testiraju mogućnosti online provedbe državne mature.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja pokrenulo je pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika.

Za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskoga jezika mogli su se prijaviti svi maturanti – učenici gimnazija i strukovnih škola, a ukupno se prijavilo 13.180 učenika, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Maturanti su mogli odabrati koju razinu žele pisati – A ili B. Kao i na pravoj maturi, učenici će po razinama dobiti jedan esejski zadatak i njega rješavati, a za to će imati 160 minuta.

Prilikom kreiranja probnog online eseja, vodilo se računa i o učenicima s teškoćama kojima je omogućeno dulje pisanje, odnosno kasnija predaja eseja, prilagodba oblika, veličine slova, kao i mogućnost korištenja čitača ekrana za učenike s oštećenjem vida.

Esejski zadatak učenici će pisati na CARNET-ovoj prilagodbi Moodlea, platformi Loomen. Učenici će se na sustav povezivati preko ove poveznice već od 9 sati kad će početi s čitanjem uputa o online pisanju eseja.

Rezultate će učenici dobiti u tjednu koji počinje 25. svibnja.

Za ocjenjivanje probnog eseja Ministarstvo će nastavnicima izdati potvrdu o sudjelovanju i doprinosu realizaciji rezultata projekta na državnoj razini koja se može koristiti sukladno Pravilniku o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima te tako nastavnici ostvaruju dodatne bodove za napredovanje.

Hina /foto Pixabay

- Oglas -