Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPredstavljen akcijski plan za poboljšanje čistoće grada i plaže: Otpad će se...

Predstavljen akcijski plan za poboljšanje čistoće grada i plaže: Otpad će se iz restorana kupiti više puta dnevno

Danas je u gradskoj vijećnici predstavljen akcijski plan za poboljšanje čistoće grada i plaže rezime kojega bi bilo uvođenje nekih novih aktivnosti, tjesnija suradnja službi i zapošljavanje novih ljudi. Plan je predstavio Dražen Nemčić, novi voditelj Komunalnog redarstva, u plan uključen kao stručni suradnik za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom  otpadom na kojem je radnom mjestu bio do nove sistematizacije, a kratku uvodnu riječ je rekao gradonačelnik Zoran Paunović, dok su direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, voditelj Komunalnog pogona Antonio Zec i direktor Makarske obale Ante Bilić odgovarali na dodatna pitanja novinara.

Kako je kazao Paunović, u zadnjih mjesec dana imaliu su dva velika sastanka s najvažnijim dionicima zaduženim za čistoću te predstavnicima Mjesnih odbora, spojivši naposljetku sve prijedloge te naglasivši kako Nemčić, Bagarić i Zec, zaduženi za taj provedbu akcijskog plana, imaju njegovo povjerenje.

– Uočili smo da određene stvari treba poboljšati. Potrebna je reorganizacija pometačke službe, pojačanje u najfrekventijim dijelovima dana, popodne i navečer, kako bismo pravodobno smanjivali nered, kazao je Dražen Nemčić.

Komunalno i prometno redarstvo će, kako je kazao bivši dogradonačelnik, raditi nadzor, kao i voditelj Makarske obale na dijelu plaže, dodavši kako je potrebna bolja komunikacija između svih službi.

Naglasio je kako je cilj smanjiti produkciju jednokratne plastike.

– Inzistirat će se na većoj odgovornosti korisnika, a Makarska obala i Komunalno redarstvo će biti produžena ruka u dogovoru s Makarskim komunalcem, s ciljem zbrinjavanja što manje količine otpada. Ići će se na to da svaki kupač što veći dio otpada nosi sa sobom i odlaže u prikladne kontejnere. Kante se brzo napune; što više kanti, to više otpada, zato će se s plaže ukloniti velikih dio manjih posuda za otpad kako bi se naglasio taj moment dca je svatko dužan ponijeti smeće sa sobom i odložiti ga u veći kontejner, kazao je Nemčić.

Osim smanjivanja broja kanti uvest će se sustav skupljanja otpada od vrata do vrata, na potezu od Peškere do hotela Romana. Iz svih ugostiteljskih objekata će se direktno predavati otpad Makarskom komunalcu, a kamion bi trebao prolaziti nekoliko puta tijekom dana.

Imat će posudu koju će iznijeti tijekom dana, a razlog tome je činjenica da, kako je kazao Nemčić, kontejneri postavljeni kraj objekata nisu polučili uspjeh. Ante Bilić se nadovezao s riječima kako treba educirati ugostitelje. – Problem je što oni generiraju najviše smeća, oni žive od čistog i lijepog grada, a zapravo rade najveći otpad, kazao je Bilić.

Za kraj je Nemčić kazao kako su edukacija građana i turista ključne, te će se dalje promovirati volontiranje.

Željko Bagarić je najavio bolju dinamiku po pitanju čišćenja i bolju ekipiranost, te je rečeno kako će se svi dijelovi grada čistiti po rasporedu.

Gradonačelnik je kazao kako je na osnovu sastanaka s predstavnicima Mjesnih odbora zaključio kako građani imaju najviše primjedbi na čistoću Vrpolja, Zelenke i samog centra grada.

Ivona Ćirak /foto O.Franić

 

- Oglas -