Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaPREDSTAVLJEN PROJEKT Stopa sv.Martina se postavlja u Makarsku i Kotišinu u proljeće...

PREDSTAVLJEN PROJEKT Stopa sv.Martina se postavlja u Makarsku i Kotišinu u proljeće 2020.

Postavljanjem ploče ‘Stopa sv.Martina’ u travnju 2020. godine u Makarskoj i Kotišini naš će se kraj i službeno upisati na turističku, kulturnu te hodočasničku kartu hrvatske i europske martinske baštine kojoj i povijesno pripada. Pred posjetiteljima u prostoru dvorane Arte projekt Stopa sv.Martina u petak je i službeno predstavljen javnosti uz goste, predavanja te zanimljiv popratni program.Štovanje sv.Martina, kako je poznato, ima dugu tradiciju u našem kraju u kojem je opstalo sve do danas, kako u gradu Makarskoj tako i u zaseoku Kotišina, u kojem je crkvica sv.Martina upravo i obnovljena u sklopu projekta Revitalizacija kulturno-povijesne baštine ovog podbiokovskog mjesta.

Postavljanje Stopa sv.Martina biti će, vjeruju u Gradu i Makarskoj razvojnoj agenciji MARA, uspješan pokušaj valoriziranja kulturnih potencijala kroz religijske i rekreacijske turističke aktivnosti. U ime Grada Makarske okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić koji je govorio upravo o projektu obnove crkvice sv.Martina, na kojoj su radovi završeni početkom ljetnih mjeseci. Više o samom arheološkom dijelu projekta i provedenim istraživanjima u Kotišini pojasnio je arheolog i ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović. Predsjednik makarskog ogranka Matice Hrvatske Ante Škrabić podsjetio je na životni put sv.Martina, od vojnika do biskupa, putnika i simbola milosrđa, dok je više samom projektu i na temu Sv.Martin u 21.stoljeću govorila prof. dr. sc Antonija Zaradija Kiš iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska.

Dodajmo i to da je sama „stopa“ rad francuskog akademskog kipara Michela Audiarda, koja je do sada postavljena na 22 lokacije u Hrvatskoj, te na nekoliko stotina lokacija širom Europe. U sklopu sinoćnjeg događanja imali smo priliku čuti izlaganje ( i kratki nastup ) dr.sc. Lidije Bajuk iz Instituta za etnologiju i folkloristiku , Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, ujedno i naše poznate etno glazbenice , koja je održala predavanje na temu Iris Croatica -božanski iscjeljiteljski i nacionalni cvijet. U glazbenom dijelu programa publika je imala priliku čuti i nastup vokalne skupine makarskog FA Tempet.
O.F. / D.Antonini

- Oglas -