Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPREDSJEDNIK UDRUGE UGOSTITELJA „Nemojmo se zavaravati, ove sezone ćemo svijećom tražiti goste“

PREDSJEDNIK UDRUGE UGOSTITELJA „Nemojmo se zavaravati, ove sezone ćemo svijećom tražiti goste“

Jedan od žešćih istraživača optimalnog hrvatskog poduzetništva, predsjednik Udruge ugostitelja PGŽ Vedran Jakominić, dio Inicijative Glas poduzetnika nastaloj kao pokušaj traženja spasa hrvatske privrede u vremenima nakon koronavirusa. Jakominić je jedan od dvanaest ljudi središnjice Glasa, zastupnik je interesa ugostitelja. Kako je poznato hrvatsko se gospodarstvo nalazi u krajnje delikatnoj situaciji zbog čitavog niza razloga. Jakominić, koji je uz svoju predsjedničku funkciju na županijskom nivou, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, jedan je od rijetkih poduzetnika koji već duže razdoblje pokušava »prodrmati« čelne ljude hrvatskog gospodarstva kako bi se bolje čulo i shvatilo realnog sektora – piše Novi list.

Novi smjer

– Nalazimo se u jedinstvenoj situaciji, bez presedana u dosadašnjoj povijesti. Nikada, pa čak ni u doba ratova nije gospodarstvo potpuno stalo. Možemo mi sada pričati bajke i postavljati se u tabore, no nije vrijeme za takav pristup. Glas poduzetnika je inicijativa koja je svoju aktivnost prelila s Facebooka na stvarni svijet. Državna reakcija treba biti hrabra i odlučna, ovo što nam je ovih dana pokazala Vlada smjer je koji i mi priželjkujemo. Vlada je odlično reagirala, ali to je tek prva faza. Ono o čemu se još ne raspravlja, iako vidim da je glas javnosti na društvenim mrežama itekako jasan i glasan, je smjer u kojem će se Hrvatska razvijati. A to sigurno nije ono što smo živjeli prije korone. Volio bih odmah danas vidjeti agresivnu kampanju prema Europi, potez u kojem bismo primjerice darovali potencijalnim našim turistima vinjete kako bi mogli kad god žele doći našu lijepu zemlju. Nemojmo se zavaravati, ove ćemo sezone svijećom tražiti goste, čak i ako nam smještaj bude drastično povoljniji. Shvatimo – od očajavanja i mirenja s postojećim, poznatim stanjem, nema napretka, ističe Jakominić.

Jedinstvena prilika

Kako piše Novi list, kad izađemo iz »ostani doma« situacije baš ništa neće biti onakvim kakvo smo ostavili u prvoj polovici ožujka. Nije li to poticaj da nakon korone promijenimo baš sve ono što smo u desetljećima nakon Oluje pustili da nestane, što se nismo posvetili optimalnom razvoju Hrvatske.  Glas poduzetnika ima poruku.

– Ovo je jedinstvena prilika. Sigurno posljednja u radnom vijeku najvećeg broja danas radno aktivnog stanovništva Hrvatske. Mi nakon korone imamo priliku graditi cijeli sustav iz nule. Možemo postaviti mjerljivu i provjerljivu javnu upravu, potpunu transparentnost javnih financija. Graditi opći porezni zakon kroz suradnju, naprosto stvoriti državu u kojoj želimo živjeti, u kojoj će nam biti lijepo. Objediniti jedinice lokalne samouprave, autoceste učiniti dostupne građanima. Možemo doći do toga da čak i Vilim Ribić pomisli kako bi bilo super potražiti nove izazove u realnom sektoru. Kažu mi mnogi ovih dana da sam utopista. Možda, ali volio bih da prestanemo biti toliko zatvoreno i nepovjerljivo društvo. Jer jesmo, nepovjerljivi smo strašno. Svi gospodarski zakoni su pisani s krajnjim nepovjerenjem prema poduzetništvu, i kompletan nadzor je baziran na nepovjerenju. I ono je obostrano. Građani nemaju povjerenja u svoje vođe, poduzetnici ne vjeruju upravi, a radnici ne vjeruju poduzetnicima. Vrijeme je da počnemo malo hrabrije disati. Shvatimo: nikada više nam se neće pružiti ovakva šansa! Nikad! Ovo je trenutak da potpunim zajedništvom, da baš nacionalnim jedinstvom pokrenemo procese stvaranja bogate i nikad više ovako ovisne Hrvatske – kazao je, između ostalog, Jakominić za Novi list.

M.D.

 

- Oglas -