Subota, 18 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPREDSJEDNICA FA TEMPET ANY CAREVIĆ GRBIĆ: Nudimo sadržaj i mladima i starijima,...

PREDSJEDNICA FA TEMPET ANY CAREVIĆ GRBIĆ: Nudimo sadržaj i mladima i starijima, ali interes za folklorom slabi

Nakon uspješno odrađenog 13.izdanja Metno festivala i zaključenja ljetne sezone, makarski Folklorni ansambl Tempet vratio se svojoj svakodnevnici. Kao sudionici programa oko obilježavanja Dana grada Makarske, tempetovci su za vikend u prostoru dvorane Arte održali radionicu tradicionalnih starogradskih plesova, đigera i tempeta, što je bila i dobra prilika za kratki razgovor s predsjednicom društva Any Grbić Carević.

Kako smo već i pisali, sam Metno se opet pokazao u dobrom svjetlu na pozornici kod spomenika na Glavici, koja je ove godine ugostila i brojna druga ljetna događanja. Vizualno impresivan i uvijek dovoljno raznolik u programu, etno festival stabilno drži mjesto među najbitnijim kulturnim događanjima u Makarskoj.

-Mogu kazati da se već sada okrećemo idućem Metnu i pišemo natječaje. Ono što će sigurno biti novo u odnosu na ovu godinu, je da festival vraćamo u lipanj. S jedne strane je puno lakše radi organizacije prije svih događanja koja slijede prema špici sezone, a s druge strane možemo kroz radionice i popratni sadržaj, festival produžiti na dva ili ukupno tri dana – kaže predsjednica FA Tempet.

Kako najavljuje, u idućem razdoblju Tempet će u Makarskoj organizirati radionice s profesorima i etnomuzikolozima iz čitave Hrvatske, koje će biti namijenjene širem pučanstvu. U studenom bi, još se pregovara, trebala biti radionica tradicijskog nakita. U pitanju je, kaže, još jedno u nizu nastojanja da se čari tradicije i folklora ponovo približe Makaranima svih uzrasta. – Htjeli smo se malo odmaknuti od naših standardnih okvira, pa smo pokušali oformiti skupinu 50 i 60 plus, međutim odaziv nije velik i to je, nažalost, čest problem – priznaje.

-Pokušavamo i sa srednjoškolcima, stalno nudimo nekakav sadržaj, međutim nema pravog odaziva. Čini mi se da je danas već i nakon 5.razreda osnovne teško zainteresirati djecu za folklorne, kako roditelji nemaju gdje upisati djecu do prvog razreda osnovne škole, i drago mi je da tamo postoji odaziv i da se djeci sviđa dolaziti. Pokušat ćemo graditi budućnost tako da im usadimo ljubav prema tradiciji i folkloru od malih nogu – govori Any Carević Grbić.

MD/foto MD

- Oglas -