Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPotpisani prvi ugovori za oznaku „Vrgorac Quality“

Potpisani prvi ugovori za oznaku „Vrgorac Quality“

Prve oznake „Vrgorac Quality“ za kvalitetu jagoda i proizvoda od tog voća dobila su tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji su vlasnici u utorak s Gradom Vrgorcem potpisali ugovore.

Ova oznaka, kako je istaknuto, namijenjena je označavanju kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Grada Vrgorca, s ciljem jasne diferencijacije vrgorskih proizvoda od konkurencije, podizanja i zadržavanje kvalitete tih proizvoda te poticanja njihove prodaje na lokalnom, regionalnom i nacionalnom tržištu.

“Vrgorac Quality” će vlasnici OPG-ova iz sela Orah, Erceg i Vujčić, te Jelavić iz Podprologa moći istaknuti na ambalaži i na svojim promotivnim materijalima.

Oni su zadovolji bodovanje prilikom organoleptičkog ocjenjivanja, dostavili su ARKOD upisnik, potpisali izjavu kojom su se obvezali da će tijekom ciklusa proizvodnje slijediti smjernice Integrirane zaštite bilja i preporuke za gnojidbu na temelju analize tla i sortne tehnologije uzgoja, te Povjerenstvu dostavili evidencijski list sredstava za zaštitu bilja i gnojiva

“Održana razina kvalitete, garancija porijekla i stabilna cijena Vrgoračke jagode je ono što očekujem od oznake Vrgorac Quality, a to su jedini uvjeti koji trebaju da moja obitelj i ja ostanemo tu i nastavimo živjeti od zemlje koja nam je bogomdana“, rekao je danas nakon potpisivanja ugovora Mate Vujčić zadovoljan da će kupci zahvaljujući ovoj oznaci znati da je proizvod sigurno iz vrgoračkih polja.

Svaki od 450 OPG-ova s područja Vrgorca koji zadovolji kriterije dobiva oznaku, a kraj oznake biti će vidljiv i broj OPG-a koji proizvodi jagode, breskve i nekterine, šljive, kruške, jabuke, krumpiri i bijeli luk.

Grad Vrgorac je za prvih 10 OPG-va osigurao 100-000 naljepnica. Ugovori su sklopljeni na razdoblje od pet godina, pri čemu treba poštovati propisana pravila. S ciljem zaštite potrošača, Grad Vrgorac je predvidio i kontrole korištenja oznake.

Hina / Foto: Duje Antonini

 

- Oglas -