Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOPaunović: Za četiri godine želimo biti kao Ljubljana; Brkan: Pantagane izlaze iz...

Paunović: Za četiri godine želimo biti kao Ljubljana; Brkan: Pantagane izlaze iz WC školjki

Pitanje zbrinjavanja i odlaganja otpada jedna je od top tema ove godine, a zasigurno će biti i u narednima. Konačna rješenja, uz osvještavanje neodgovornih građana (što je dugotrajan proces!) sasvim sigurno leže u izgradnji reciklažnog dvorišta i rješenju županijskog odlagališta.

Zbog činjenice da potonje nije riješeno, makarsko smeće odvozi se tko zna gdje, a zbrinjavanje na 500 kilometara udaljenim lokacijama bez sumnje je značajno poskupljivalo i otežavalo. Što je pak s reciklažnim dvorištem, na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća pitao je vijećnik Petar Kelvišer.

Gradonačelnik Zoran Paunović je odvratio kako je u fazi projektiranja te kako će se znati kad se ishodi građevinska dozvola.

– No općenito mogu reći da su podaci za prvih šest mjeseci odlični. Glede dodatnog zbrinjavanja papira bilježi se povećanje od 60 posto, plastike čak 440 posto, stakla 180 posto više, a miješani otpad smanjen je za 25 do 30 posto. Imamo 700 novih korisnika koji svo vrijeme nisu bili evidentirani što znači da nisu plaćali za otpad, a odlagali su ga.

Moj konačni cilj i primjer je Ljubljana, koja je s odvajanjem otpada počela dvije godine prije ulaska u EU i imaju zavidan sustav, među boljima u Europi. Moj je cilj da u narednih 4,5 godina prebrodimo taj “gap” (jaz, op.a.) za koji je njima trebalo 20 godina, i na dobrom smo putu.

Kamere se postavljaju krajem ovog mjeseca, a u sljedećim fazama uvodimo još kamera na ostale ekološke otoke. Problem zbrinjavanja otpada je prisutan od zatvaranja odlagališta u Podgori, a mi od Županije nikad nismo dobili pomoć po ovom pitanju, rekao je Paunović.

Inače, o pitanju smeća interesirao se i vijećnik Jure Brkan. – Nikad veća najezda pantagana i maštrapana nije bila, do te mjere da čak na prvom katu pantagane izlaze iz WC školjke. Prijavili su to Komunalnom redarstvu, ali tko vodi brigu o deratizaciji i dezinsekciji, upozorio je Brkan.

Budući je odgovore na sva pitanja tražio u pismenom obliku, gradonačelnik Zoran Paunović nije se osvrnuo na “invaziju” žohara i štakora.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -