Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKDogađanjaOVE SUBOTE U ZASEOKU ŠIMIĆI KONCERT 'OPERA S POGLEDOM' Proslavljeni bas...

OVE SUBOTE U ZASEOKU ŠIMIĆI KONCERT ‘OPERA S POGLEDOM’ Proslavljeni bas Luciano Batinić vraća se kući

Ove subote, 20. srpnja, na redu je drugo događanje ovogodišnjeg, 14 – og kKuTz-a, koje će u zaseoku Šimići ugostiti ‘naše dite svjetskog glasa’ – Luciana Batinića te još četvero eminentnih opernih pjevača i glazbenika – sopranisticu Valentinu Fijačko Kobić, mezzosopranisticu Ivanu Srbljan, baritona Ljubomira Puškarića te Marija Ćopora na glasoviru.

Za koncert naziva ‘Opera s pogledom’ će se, nema sumnje, tražiti stolica više budući da se Luciano Batinić nakon dugog niza godina ‘vraća kući’, pred domaću publiku. Zapravo, kako nam je sam u šali rekao, u Tučepima gostuje jer Makarska mu je dom a Tučepi – ‘druga domovina’.Životni put nacionalnog prvaka opere HNK, naslova kojeg mu je 2016. godine dodijelilo Ministarstvo kulture RH, sve je samo ne dosadan. Naime, nakon završene gimnazije u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj, te završene Glazbene škole Josip Hatze u Splitu kao trubač, Luciano upisuje studij stomatologije na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. No, paralelno s formalno odabranim akademskim zvanjem, Luciano uči pjevanje kod Nonija Žuneca te u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog. Uvidjevši što je zapravo njegova prava ljubav, Batinić se nastavlja usavršavati na opernom studiju milanske Scale, siguran kako je opera a ne stomatologija, za koju je diplomu stekao 2004. godine, njegov životni put.

U zagrebačkom HNK debitirao je 2002. godine kao Pimen u ‘Borisu Godunovu’, u istoj godini postao je stalni solist opere, 2009. unaprijeđen je u status prvaka da bi 2016. postao nacionalni prvak opere HNK u Zagrebu.Poznate inozemne operne pozornice njegova su svakodnevica, pa čak je i dolazak u Makarsku uspio ‘ugurati’ prije putovanja u Kinu, koje ga čeka već u ponedjeljak. Ne manjka mu ni nagrada – Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Leporella u don Giovanniju W.A.Mozarta u izvedbi HNK Split 2007. godine, nagrada društva R.Wagner u Zagrebu 2013., Nagrada Vladimir Ruždjak 2006. te Nagrada Milka Trnina 2013. godine same po sebi su dokaz kako nije pogriješio kad je diplomu stomatologa ‘objesio o klin’.

– Silno se radujem koncertu u Šimićima. Želim naglasiti kako smo svi mi sudionici ravnopravni, nisu oni moji gosti, svi pjevamo jednako – skromno će i kroz šalu Luciano, pozvavši sve ljubitelje dobre glazbe i kulture da dođu na koncert. Istina, svi su oni operne zvijezde, ma nama je naša ipak malo sjajnija.
Spomenimo i to da koncert ‘prati’ jednovečernja izložba ‘S visina, dubina’, akademskog slikara Vatroslava Kuliša, pripremljena posebno za kKuTz.
R.I.

- Oglas -