Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKNOVI TURISTIČKI TRENDOVI Zaboravite 'od subote do subote' – to postaje prošlost

NOVI TURISTIČKI TRENDOVI Zaboravite ‘od subote do subote’ – to postaje prošlost

Jesmo li spremni za sve obrazovanije goste srednjih godina, dobro situirane Europljane, goste iz Azije, Amerike i Australije koji najviše vole putovati s partnerom? Jesmo li za njih, a u Hrvatsku nam ih dolazi čak 78 posto cestom, pripremili parkirališta i brzu protočnost prometnica i prilaza gradovima, odlažemo li smeće kako to oni rade kod kuće, što im možemo ponuditi kada im loše vrijeme ne da u prirodu ili na plažu – piše danas Slobodna Dalmacija.

Neke od odgovora na ta pitanja dati će najnovije istraživanje Instituta za turizam TOMAS o stavovima i potrošnji turista u Hrvatskoj u 2019. godini, čiji če konačni podaci oslikati našeg gosta od glave do pete – tko je, koliko je star, koliki su mu prihodi, što voli, a što mu smeta u Hrvatskoj, kako i na što troši, zbog čega bira baš nas, s kim putuje…

Kako navodi Slobodna, prvi podaci najnovijeg istraživanja već su poznati, a svi detalji će uskoro biti prezentirani i javnosti, te će se vidjeti koliko se naš prosječan gost promijenio od 2017. Odnosno prethodnog istraživanja. Podaci su prikupljani od turista u više od 100 mjesta u Hrvatskoj, obuhvaćajući jadranske županije, Zagreb, Slavoniju te sjevernu i središnju Hrvatsku. Anketirano je oko 14.500 gostiju, domaćih i inozemnih, iz više od 15 zemalja u hotelima, hostelima, kampovima i objektima obiteljskog smještaja, uključujući i OPG-ove.

„Prema informacijama koje je iznio ministar turizma Gari Cappelli, prosječan hrvatski gost je sve obrazovaniji, a gotovo polovica njih je u dobi između 30 i 50 godina. Bez obzira kojim prijevozom stizali i u kojem smještaju boravili, naši gosti koji imaju prosječno više od 3,5 tisuća eura prihoda, sve su brojniji. Njihov udio je 2017. bio 24 posto, dok je u 2019. takvih gostiju na odmoru u Hrvatskoj bilo čak 36 posto. Znači, stižu nam bolje platežni gosti sve više.Osim toga, sve su nam skloniji novi gosti, koji nas otkrivaju i prvi put dolaze u Hrvatsku. Tako je 2014. tek 11 posto gostiju stiglo u Hrvatsku prvi put, 2017. godine ih je bilo 16 posto, dok je u 2019. godini njihov udio povećan na 21 posto, što treba zahvaliti promociji i marketingu koji je Hrvatsku predstavio u dijelovima svijeta iz kojih nikada ranije nismo imali goste – piše Slobodna.

Desetljećima prisutan trend boravka gostiju od subote do subote uskoro bi mogao postati prošlost jer su godišnji odmori sve kraći , uz povoljne cijena aviokarti, a gosti se prosječno zadržavaju od 4 do 7 noći. Dolaze i odlaze svakog dana, što treba zahvaliti sve brojnijim aviogostima. Još 2017. godine udio gostiju koji su stizali avionom bio je 15 posto u ukupnim dolascima gostiju, a očekuje se da će podaci za 2019. biti znatno bolji s obzirom na rekorde zračnih luka.Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih devet mjeseci 2019. prihodi od stranih turista iznosili su devet milijardi i 447 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. (8,678 milijardi) predstavlja rast od devet posto, odnosno 769 milijuna eura više. U skladu s tim su i prvi preliminarni podaci TOMAS 2019., koje je iznio ministar Cappelli o povećanju potrošnje gostiju u Hrvatskoj za cijelih 20 posto.

Inače, prema istraživanju, prosječna potrošnja po gostu u odnosu na 2017.narasla je 20 posto – od 78,77 eura, do 97 eura koliki je prosjek bio lani.Zanimljivo je da je povećan i udio potrošnje na hranu i piće, i to sa 17 posto, koliko su gosti ranije trošili na ugostiteljstvo dnevno, na 25 posto u 2019.

M.D.

Cjelovit tekst pročitajte OVDJE

- Oglas -