Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNONOVA PEŠKERA Daša Gazde (DAS): Grad duguje Makaranima javni prostor

NOVA PEŠKERA Daša Gazde (DAS): Grad duguje Makaranima javni prostor

Vrlo skoro trebao bi se, prema riječima Daše Gazde, predsjednice Društva arhitekata Split, raspisati javni arhitektonski natječaj za uređenje parka Peškera. Podsjetimo, ova je strukovna organizacija u Splitu izuzetno jaka i zapravo svi projekti u javnom prostoru idu na natječaje kojima se traži najbolje rješenje. Barem prema najavama Grada, odnosno nove vlasti, tako će biti i s Peškerom koja je  pretenciozno nazvana trgovačkim centrom, iako po mnogima više sliči na vašar bez ikakve estetike i bez ikakve druge logike osim one kojega nametne zakupac prostora.

Grad Makarska na Peškeri, koja u urbanističkom planu uređenja nosi namjenu sportsko-rekreacijske zone, vidi nekakav urbani park. Što će tamo točno biti, koliko će biti komercijalnih sadržaja, a koliko parkovnih, to se međutim za sada još uvijek ne zna.

– Trenutačno se radi na analizi elemenata i rade se usporedbe s drugim lokacijama slične namjene, poput primjerice Žnjana, Primoštena ili pak Rijeke. Zapravo je dobro da predstavnici vlasti najprije žele vidjeti druge primjere prije nego se definira model odnosno program natječaja, objasnila nam je Daša Gazde.

Na Žnjanu se, inače, radi o uređenju platoa, a projekt predviđa razne sadržaje, od cage ball igrališta, teretane na otvorenom, skate parka, dječjeg igrališta s labirintom…

– Ljudi se boje da će se sve komercijalno ukinuti, ali to nije cilj, naravno da donekle mora biti i financijski isplativo. Međutim, Grad zaista duguje Makaranima javni prostor i to mora biti primarno. U gradu u kojemu se, sa svim sadržajima, dobro osjećaju njegovi građani, osjećat će se i turisti, kazala nam je predsjednica splitskog DAS-a.

Na pitanje što se misli pod “skoro” kada govorimo o raspisivanju arhitektonskog natječaja, i znači li to u roku od mjesec-dva, rekla je kako se nada tomu.

To je prvi korak, a nakon što se izabere najbolje rješenje, slijedi ishođenje dokumentacije te javna nabava. Koliko nam je poznato, javna nabava za glavni projekt nije potrebna ako se odabere najbolje rješenje na arhitektonskom natječaju.

Foto: Krešimir Borić

Inače, valja podsjetiti da je obuhvat Peškere čak 23 tisuće kvadrata. Riječ je o zemljištu koje je Država darovala Gradu. Postojeći UPU iz 2011.godine vrlo škrto i suhoparno daje naznake što se u tom obuhvatu smije raditi, no nije nam poznato da Grad namjerava raditi novi urbanistički plan niti je li to uopće nužno.

Jedan od problema s kojim će se susresti aktualna vlast je činjenica da se zakupcima prostora neće svidjeti ideja o minimaliziranju trgovačkih sadržaja. Olakotna okolnost mogla bi biti činjenica da je trenutačno tek svaki peti zakupac s prebivalištem u Makarskoj, dok je prije 15 godina čak 95 posto domaćeg stanovništva bilo u zakupu.

Ivona Ćirak / foto MD

- Oglas -