Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNONalog o uklanjanju uništene jahte poslan vlasniku, Ante Bilić: 'Izgorio je brod...

Nalog o uklanjanju uništene jahte poslan vlasniku, Ante Bilić: ‘Izgorio je brod koji je bio ‘najpropisniji’ u luci’

Lučka kapetanija poslala je nalog za uklanjanjem opožarenog broda iz makarske luke, potvrdio nam je Ante Bilić, direktor Makarske obale dodajući kako je nalog, zajedno s očevidom, potpisan i od strane Kapetanije i inspektora sigurnosti plovidbe resornog ministarstva.

Rezultate policijskog očevida još nismo dobili, no što se tiče postupka glede uklanjanja broda, Biić nam je objasnio proceduru.

– Očevid i možebitne radnje vezane za osiguranje su također obavljene, a po zakonu je vlasnik broda dužan organizirati zbrinjavanje broda i to o svojem trošku. Po mojim saznanjima on je već kontaktirao nekoliko kuća za uklanjanje podrtina. Također smo kontaktirali CIAN koji će zbrinuti tank odnosno ispumpati preostali sadržaj kako ne bi bilo nikakvog utjecaja na luku. Što se tiče ostaloga, dijelovi broda se kupe i očistit će se dno, kazao nam je Bilić.

Požar u makarskoj luci otvorio je nekoliko pitanja o redu u luci i sigurnosti, no i protupožarnoj zaštiti, o čemu nam je više rekao direktor Makarske obale.

– Moje osobno mišljenje je da je izgorio brod koji je bio najpropisniji i najuređeniji u luci, što se za ostale ne bi moglo reći. On je sve radio po pravilima, a kako bi svi radili po pravilima, u cilju bolje organizacije i sigurnosti, potreban nam je Pravilnik o redu u luci čiji bismo nositelji bili i mi i Lučka uprava.

Što se ovakvih situacija tiče, pratimo medije, vidimo da se požari na brodicama događaju skoro svaki dan, i na to treba biti spreman. Prije svega rješavajući uzroke, ali i kroz bolju vatrogasnu zaštitu. U tome, kroz kupnju bolje opreme, trebaju sudjelovati i Grad Makarska i Makarska obala i Lučka uprava, a gradonačelnik je već najavio hidrantsku mrežu. Moramo biti spremni na ovakve situacije i ovo se ne smije ponoviti, poručio je Bilić.
Ivona Ćirak /foto O.Franić

foto: O. Franić
- Oglas -