Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotNacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom: održan okrugli stol o izazovima CP...

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom: održan okrugli stol o izazovima CP u školi

Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, a u sklopu projekta S osmijehom u školu – Pomoćnici u nastavi Faza V, prije nekoliko dana u hotelu Biokovo održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali stručnjaci u radu s učenicima s teškoćama u razvoju iz makarskih osnovnih škola, kao i gosti iz Centra za autizam Split.

Kako su istaknuli iz organizatori, osnovni cilj okruglog stola bio je skrenuti pažnju na izazove koje se postavljaju pri uključivanju djece s cerebralnom paralizom u škole.

Uvod u temu bilo je inspirativno predavanje defektologinje Brankice Srzić, nakan kojeg su se stručni suradnici iz makarskih osnovnih škola i dječjeg vrtića aktivno uključili u raspravu i promišljanja kako omogućiti učenicima s motoričkim teškoćama ravnopravno uključivanje u sve aspekte školskog života. Bogato iskustva makarskih škola i vrtića potvrdili su i počasni gosti Anja Mlikota i Ivan Bodlović, oboje vrlo aktivni članovi zajednice koji su svoja pozitivna iskustva radosno podijelili s prisutnima.

Zajednički zaključak je da, bez obzira na dobra iskustva, treba raditi na poboljšanju pristupačnosti i asistivnoj tehnologiji u radu s učenicima s motoričkim teškoćama. Ukazano je i na veliki problem nedostatka prostora uvjeta u OŠ Stjepana Ivičevića za uključivanje novih učenika s teškoćama koji već kucaju na vrata.

Projekt inače traje zaključno do 12.srpnja ove godine i vrijedan je 114.246,64 eura (860.734,20 kuna) od čega je 85% sredstava u iznosu od 97.109,64 eura (731.624,07 kn) dodijeljeno bespovratno iz Europskog socijalnog fonda.

Za 25 učenika s teškoćama u razvoju osigurano je 19 pomoćnika u nastavi a kako je istaknuto, zadani ciljevi su ostvareni su i premašeni jer je ukupan broj učenika uključenih u projekt 27, dok je ostvareno i zapošljavanje planiranih 19 pomoćnika u nastavi.
MD/foto MD

- Oglas -