Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaNa gradilištu hotela na Rabu nađeni ostaci broda iz 14.stoljeća

Na gradilištu hotela na Rabu nađeni ostaci broda iz 14.stoljeća

Tijekom obavljanja arheološkog nadzora od strane arheologa nad iskopom građevinske jame na dnu Rapske luke pronađeni su drveni elementi za koji se utvrdilo da se radi o dijelovima brodske konstrukcije i to iz 14.stoljeća.

Kako javlja Morski.hr, ostaci broda (radni naziv RAB 1) pronađeni su u krajnjem istočnom uglu katastarske čestice predviđene za izgradnju objekta novog hotela.

Dio brodske konstrukcije RAB 1 ulazi u profil iskopa građevinske jame koji je osiguran AB stupovima uslijed čega je nažalost djelomično oštećen i nedostupan za istraživanje.

Od stručnjaka doznaju da se brodske konstrukcije nalaze u sloju pjeskovito – muljevitog materija pomiješanog s malakološkim ostacima, organskim materijalom i izvornim pješčenjačkim stijenama. U sloju iznad broda pronađena je manja količina novovjekovnih keramičkih ulomaka. Najvećim je dijelom riječ o stolnom posuđu, a zastupljeni oblici su zdjele, zdjelice i vrčevi, sa različitim vrstama premaza koji prema načinu ukrašavanja vuku porijeklo sa područja venetskih keramičkih radionica.

Na području arheoloških sondi istraženih poprijeko broda, utvrđeno je postojanje 11 rebrenica s pripadajućim rebrenim nastavcima. Rebrenice u središnjem dijelu iznad platica (madira) imaju mali utor tzv. slivnicu za prolaz mora. Na najširem dijelu utvrđeno je postojanje 10 platica koja čine oplatu brodice.

foto: morski.hr

U sadašnjem stupnju istraženosti utvrđeno je da brodica nije imala kobilicu već samo širu središnju kobiličnu platicu. Rebrenice i rebreni nastavci međusobno su spojeni drvenim čavlima, a na sjevernom kraju brodice sačuvana je temeljnica jarbola oslonjena na dva rebra.

Dužina vidljive brodske konstrukcije RAB 1 iznosi oko 6,5 m, a širina 2,2 m, dok se njena izvorna dužina može okvirno procjeniti na oko 8 m.

Radiokarbonskom analizom vrijeme sječe drva za izgradnju brodice datira se u početak 14. st., čime predmetna brodica pruža jedinstvenu mogućnost za istraživanje kasnosrednjovjekovnih plovila na Jadranu – piše Morski.hr.
MD/ foto Morski.hr

- Oglas -