Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaMINISTRICA BEDEKOVIĆ : Hrvatska je spremna primiti djecu izbjeglice bez roditelja ...

MINISTRICA BEDEKOVIĆ : Hrvatska je spremna primiti djecu izbjeglice bez roditelja  

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković održala je konferenciju za novinare vezanu za pitanje djece izbjeglica bez roditelja i pratnje – piše danas N1.

Ministrica je kazala da se Hrvatska spremna prilagoditi kriznoj situaciji i prihvatiti djecu koja se na području Republike Hrvatske zateknu sama.

“Sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj ima razvijenu uslugu prihvata djece bez pratnje, koja su zatečena na području Republike Hrvatske. Hrvatska je spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i izazovima te prihvatiti djecu bez pratnje koja se zateknu bez svojih roditelja na području Republike Hrvatske”, rekla je Bedeković, dodavši da trenutno postoje dvije točke za prihvat, u Splitu (Brda) i u Zagrebu (Dugave) te da se analiziraju preostali prostorni kapaciteti.

“Kada se na prostoru Republike Hrvatske zateknu djeca bez pratnje kontaktira se Centar za socijalnu skrb koji je nadležan upravo prema mjestu gdje se takva djeca zateknu. Nakon toga Centar za socijalnu skrb određuje posebnog skrbnika koji onda maloljetnu osobu smješta u adekvatnu ustanovu. Nakon toga radi se procjena potreba, individualni plan za svakog korisnika na temelju čega se onda svakog takvom korisniku pruža najadekvatnija moguća skrb.”

“U ovom trenutku vršimo analizu i procjenu prostornih i stručnih kapaciteta i ono što smatram najbitnijim jesti osigurati i pripremiti se za svaku kriznu situaciju i osigurati što bržu i bolju međuresornu suradnju kako bismo bili u mogućnosti uskladiti se s nekim eventualnim kvotama koje će Hrvatskoj biti dodijeljene i Akcijskom planu koji će biti izrađen”, istaknula je ministrica.

Kazala je kako su dva spomenuta centra – onaj u Splitu i onaj u Zagrebu – dva centra koja trenutno u najvećoj mjeri zadovoljavaju prostorne i kadrovske kapacitete.

“Trenutno imamo dvije prihvatne točke. Centar za pružanje usluga u zajednici u Splitu (Brda) i u Zagrebu (Dugave). To su u ovom trenu centri koji imaju najbolje prostorne i kadrovske uvjete i kao što sam rekla, u ovom trenutku analiziramo i procjenjujemo kapacitete. Morate znati da što se tiče prostornih kapacitet tiče potrebno je osigurati adekvatan prostor koji mi imamo na različitim mjestima.

A što se kadrovskih procjena tiče, Hrvatska već sada ima stručnjake koji rade u ovakvim situacijama. Ono što trenutno najviše nedostaje su prije svega prevoditelji. Spremni smo prilagoditi se svakoj novonastaloj situaciji”, kazala je ministrica.

Na novinarsko pitanje kako proces ide nakon zbrinjavaja, hoće li te djeca možda ući u sustav posvojenja ili udomljenja, ministrica Bedeković je kazala kako se ovdje radi primarno o humanitranom pitanju, ne udomljavaju ili posvajanju.

“Ono što će najprije biti potrebno osigurati je brza reakcija u kriznoj situaciji. Dakle, i smještaj i pružanje sigurnosti prije svega, adekvatne skrbi i zaštite. Imam potrebu naglasiti da se ovdje ne radi o udomljavanju ili bilo kakvom posvajanju. Ovdje se radi o pružanju smještaja djeci u kriznim situacijama. I kao što sam na početku rekla ovo je prije svega humanitarno pitanje i reagiranje u kriznim situacijama i pružanje smještaja djeci bez roditlejske skrbi.”, objasnila je Bedeković za N1.

M.D. / Foto: N1

 

- Oglas -