Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaMEĐU OSUMNJIČENIMA I ANA KARAMARKO Policija prijavila, a Uskok pokrenuo istragu protiv...

MEĐU OSUMNJIČENIMA I ANA KARAMARKO Policija prijavila, a Uskok pokrenuo istragu protiv 38 osoba i 9 tvrtki

Nakon akcije kodnog naziva Flajš policija je podnijela kaznene prijave, a Uskok pokrenuo istragu protiv 38 osoba i devet tvrtki koje sumnjiči da su gospodarskim malverzacijama zaradili najmanje 20 milijuna kuna te oštetili Državni proračun za oko 11,5 milijuna kuna.

Među osumnjičenima je, neslužbeno se doznaje, i supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Ana Karamarko kojoj je u srijedu prijepodne pretražen ured na zagrebačkoj Novoj Vesi.

U policiji kažu da će tijekom dana 31 osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku. Jedan osumnjičenik se od ranije nalazi u zatvoru, dok je šest osumnjičenika trenutačno nedostupno redarstvenim vlastima, kažu u policiji.

Na čelu kriminalne skupine osumnjičene za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganje u tim nedjelima, ali i pranje novca su dvojica muškaraca u dobi od 44 i 41 godinu.

Policija i Uskok sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, “kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava” u zločinačko udruženje povezali “veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima”.

Pritom su, kako bi zaradili i podijelili novac, oštetili Državni proračun “neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a u okviru trgovine raznim robama i uslugama, kao i u okviru stjecanja nekretnina”.

U tim su poslovanjima neosnovano iskazivali pravo na odbitak pretporeza u prijavama PDV-a, a temeljem neistinitih ulaznih računa povezanih društava kojima stvarno upravljaju, sumnjaju istražitelji.

Pri tome su oštetili Državni proračun za najmanje 7,5 milijuna kuna, a koji iznos su, nakon podizanja, podijelili u zajedničku korist.

Dvojicu organizatora skupine sumnjiče i da su “u dogovoru sa većim brojem direktora i vlasnika obrta, nalagali i izvršavali plaćanja računa za robu i usluge koje nisu bile stvarno isporučene ili izvršene”.

Plaćanja su ostvarivali s računa društava u kojima su i bili direktori, prokuristi ili vlasnici obrta, a na račune poduzeća kojim stvarno upravljaju dvojica prvoosumnjičenih.

“Nakon zaprimljenih uplata, ovlaštenici za raspolaganje novčanim sredstvima po računima trgovačkih društava su dijelom podizali gotovinu te dijelom prebacivali novac na druga povezana trgovačka društva i društava koja su za navedeno angažirali. Potom su i s njihovih računa podizali gotovinu, pri čemu su dio novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava, a ostatak novca koji je podignut u gotovini su, nakon zadržavanja provizije, vraćali odgovornim osobama navedenih trgovačkih društava”, kažu u policiji.

Na taj način su sebi i drugima pribavili korist u iznosu od najmanje 20 milijuna kuna, a na ime neplaćenih poreznih davanja oštetili Državni proračun za još gotovo četiri milijuna kuna.

MUP ističe da su u sklopu akcije u kojoj je sudjelovalo oko 150 policajaca “proveli više dokaznih radnji”, odnosno pretraga domova i poslovnih prostora na zagrebačkom, splitskom i riječkom području.

Hina

- Oglas -