Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMakarska proglašena Europskim gradom sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25.000...

Makarska proglašena Europskim gradom sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25.000 stanovnika

Na svečanosti koja se jučer održala u Bruxellesu, Makarska je proglašena Europskim gradom sporta 2024. godine u kategoriji gradova do 25 000 stanovnika.

Kriteriji za dobivanje titule bili su sportska infrastruktura, programi rekreacije i sporta namijenjeni građanima svih dobi i uzrasta, poticanje na bavljenje sportom, iskustvo organizacije prestižnih međunarodnih sportskih natjecanja, organizacija natjecateljskog sporta i klubova, te financiranje sporta.

U ime Grada, priznanje je primio gradonačelnik Zoran Paunović koji je istaknuo kako se radi o tituli koja treba služiti kao poticaj svim dionicima makarskog sporta:

„Ovo je priznanje prije svega za sve građane Makarske, jer se radi o zajedničkom naporu. Trenutno izdvajamo 8% proračuna na sport, dok je u europskim zemljama prosjek 2-3%, više od trideset sportskih udruga djeluje u Makarskoj, a više od trećine stanovništva je sportski aktivno, tako da se radi o priznanju koje je samo kruna dosadašnjih nastojanja svih nas.“ – poručio je makarski gradonačelnik naglasivši kako su benefiti ovog priznanja brojni:

„Osim što se radi o neprocjenjivoj reklami, ovo priznanje je i dio mozaika promjena koje želimo uvesti u Makarskoj. Prije svega mislim na zaokret od masovnog prema održivom turizmu koji je fokusiran na specifične demografske skupine.“

U delegaciji Grada Makarske u Bruxellesu su uz gradonačelnika bili i potpredsjednik Gradskog vijeća i savjetnik za sport Stjepan Zelić i Jure Pribisalić, članovi užeg tima koji je radio na pripremi kandidature, te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Makarske Ante Bilić.

Podsjetimo, povodom kandidature za naslov European Town of Sport 2024 u Makarskoj su ovog listopada boravili članovi Europskog udruženja ACES Europe (Europski gradovi i regije sporta) iz Bruxellesa: prvi potpredsjednik Vincenzo Lupatteli, glavni tajnik Hugo Alonso i članica Upravnog odbora Andrea Junger, koji su zaključili kako Makarska ima najveće investicije u sportu, gledajući na ulaganja po stanovniku, a da je posebno izdvaja izrazito visoka uključenost stanovništva u sportske aktivnosti.

„Volio bih da ovo bude poticaj našim građanima, ali i nama samima, da nastavimo raditi na dobrobit ukupnog makarskog sporta, a posebno sportskim udrugama da se još aktivnije uključe te u suradnji s gospodarstvenicima podignu sport na još više grane.“ – zaključio je makarski gradonačelnik, čestitavši svim Makarankama i Makaranima na osvojenom priznanju.

izvor: Grad Makarska

Brojke koje je Grad Makarska predstavio u kandidaturi
[36,22%] stanovništva je sportski aktivno
[30+] udruga različitih sportova je osnovano u gradu Makarskoj
[40+] sportskih natjecanja godišnje se organizira na području grada
[2.200+] momčadi sudjeluje u natjecanjima
[13.000+] sportaša sudjeluje na natjecanjima
[50.000+] četvornih metara je površina Gradskog sportskog centra
[15] sportskih dvorana
[50+] sportskih terena
[2.500.000+] eura grad Makarska godišnje ulaže u sport
Naslov European Towns Of Sports ove godine dobilo osam europskih gradova, Makarska jedini hrvatski
Kako su na službenoj stranici objavili iz ACES Europe, naslov European Towns Of Sports ove je godine zaslužilo ukupno osam europskih gradova do 25.000 stanovnika, od čega su četiri iz Španjolske, tri iz Francuske te Makarska kao jedini grad iz Hrvatske. Uz naš grad, ovogodišnji dobitnici naslova su španjolski gradovi La Nucia, Les Franqueses del Vallés, Grado te Tarazona , francuski Plougastel, Sanary Sur Mer, te Sélestat.
M.D.
- Oglas -