Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAMakarka Tea Gojak dobitnica vrijedne stipendije: Ispunio mi se san, još ne...

Makarka Tea Gojak dobitnica vrijedne stipendije: Ispunio mi se san, još ne vjerujem

21-godišnja Makarka Tea Gojak jedna je od onih mladih ljudi koji su zadivljujuće skromni, no kad je riječ o životnim snovima, ne pristaju na kompromise i ne odustaju. Teina posvećenost cilju i njezinoj najvećoj ljubavi, kulinarstvu, urodile su plodom: mlada je Makarka osvojila vrijednu stipendiju  Visoke škola Aspira i StoryGourmeta, jedinog gastro magazina kojeg stvaraju chefovi.

Tei je dodijeljena stipendija u iznosu od 60 tisuća kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Ona sama će uzbuđeno kazati kako se ni u snu tome nije nadala, iako je priželjkivala. No velika joj je čast bila već to što je, kako kaže, ušla u finale.

Jučer je troje finalista, među kojima i Tea, pokazalo svoje znanje na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana, a najboljom je ocijenjena upravo Makarka.

– Svi smo bili zaista dobri i bilo je dosta zahtjevno. A ja još ne mogu vjerovati. To mi jako puno znači. Ma zapravo, ispunio mi se životni san, skromno će Tea koja već dugo mašta o ovoj visokoj školi.

Nakon završenog smjera kuharstvo u Srednjoj strukovnoj školi Tea je išla na 4.stupanj u Omiš, a od tada tinja želja za daljnjim školovanjem. Međutim, životne okolnosti nisu jednostavne i nisu baš išle na ruku njezinoj strasti za daljnjim učenjem. Teina obitelj ostaje bez oca koji joj je, kako veli, i usadio ljubav prema kuharstvu, a Tea je svako ljeto radila u raznim restoranima i štedjela za Aspiru.

– Ali uvijek bih nekako rekla kako ću još malo sačekati, dok nisam vidjela natječaj. Prijavila sam se, rekla sam da nemam što izgubiti, i bila sam iznenađena kad su me pozvali, priča nam Tea.

– Moj otac mi je otvorio vrata svijetu kulinarstva pokazavši mi tajne najbolje domaće kuhinje, a jedna od njih je da kvaliteta jela proizlazi iz količine ljubavi koju ulažeš tijekom kuhanja. Osim što kuham, također se smatram gurmanom jer jako cijenim hranu i smatram da prava ljubav dolazi iz želuca. Za mene je kuhanje umjetnost. Volim taj proces stvaranja. Eksperimentiranje, otkrivanje novih recepata, upoznavanje svjetskih tradicionalnih kuhinja… No najljepši je osjećaj kada vidiš da osoba uživa u tvom jelu i cijeni trud koji si uložio u nj. Kada osoba spozna tvoju prvobitnu viziju onoga što si htio stvoriti. To je ono što me ispunjava, ispričala je Tea u svojoj prijavi.

U finalu su kuhali dalmatinska jela. Svi troje finalista su Dalmatinci pa su spremali salatu od hobotnice, te rižot od hobotnice, kozica i lubina.

– Rižote posebno volim. Da imam neki svoj recept, nemam. Volim domaću, dalmatinsku kuhinju, volim riblja jela i kad me pitaju za tajni savjet, uvijek kažem da je presudna ljubav, smije se Tea.

Pitamo ju zaslužuju li strukovna zvanja poput kuharstva bolju promociju i tretman među mladima.

– Da! Kad sam ja upisala srednju, upisala sam jer sam baš to htjela. Takvih nas je bilo samo dvoje, troje, i mi smo i dalje nastavili raditi u tom poslu. Nažalost, većina to upisuje jer ne zna što bi, pa misle da će tu manje učiti. Pogrešan stav! Tu ima toliko toga za učiti, ima toliko znanja, toliko caka. Ako ćeš učiti kako treba, to je kao da učiš za doktora!, tumači Tea.

Zanima nas je li ju netko u školi posebno poticao.

– Da, mentor Paško! Uvijek me puno savjetovao i hrabrio, govorio mi da mogu više i da ne odustajem, prisjeća se Tea.

Dok za mentora ima riječi hvale, kazat će da sama makarska škola nije posebno angažirana.

– Ja volim kuharstvo i žao mi je da se malo više ne trude. Moj je dojam da ta škola ne mari previše za učenike, uz iznimku izuzetaka, iskreno će naša sugovornica.

Ivona Ćirak /foto privatni album

 

- Oglas -