Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOKURIOZITET U SD ŽUPANIJI Jedna općina na Rivijeri ima više razvoda nego...

KURIOZITET U SD ŽUPANIJI Jedna općina na Rivijeri ima više razvoda nego sklopljenih brakova u 2021.godini.

Statistička izvješća uvijek mogu biti zanimljiv izvor informacija i tema. Tako smo, primjerice, gledajući prirodno kretanje stanovništva u 2021.godini na stranicama Državnog zavoda za statistiku, naišli na jedan istinski kuriozitet.

Naime, pogledate li omjer sklopljenih i razvedenih brakova, jedno jedino mjesto na Makarskoj rivijeri, točnije, u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, u 2021.godini bilježilo veći broj razvoda nego sklopljenih brakova! A to je – mala Baška Voda. Naime u Baškoj Vodi sklopljeno je tako u spomenutoj godini šest brakova, a razvrgnuto čak devet, što se ne bilježi ni u jednom jedinom mjestu ili gradu u županiji.

Nekoliko smo puta provjeravali tablicu jer su brojke zvučale neuvjerljivo, no doista se radi o omjeru koji ide prilično u korist rastavljenih brakova.

Za komentar ovog kurioziteta nazvali smo baškovoškog župnika fra Filipa Budića, no rekao nam je samo kako nema komentara i kako je u gužvi.

S druge (zapadne) strane, u istoj je godini više Breljana reklo “da”, njih sedam, a nijedan brak nije razveden. Podjednako tradicionalni, barem u ovoj statistici, pokazali su se i Podgorani gdje je sklopljeno čak 12 novih brakova, a razvrgnut je samo jedan.

U Gradcu je sklopljeno 16 brakova, a razvrgnuto sedam, dok je u Tučepima odnos pola:pola. Relativno je malo novih brakova – četiri, a na četiri braka idu dva razvoda.

U Makarskoj se razvrgne svaki peti brak. Naime, u 2021. je sklopljeno 59 brakova, a rastavljeno ih je 13.

Ivona Ćirak /foto: Pixabay/ilustracija

- Oglas -