Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAKulturna strategija stiže u kolovozu: pale su ideje o seljenju Gradskog muzeja...

Kulturna strategija stiže u kolovozu: pale su ideje o seljenju Gradskog muzeja i Galerije, razmišlja se i o rezidencijalnom stanu…

U lipnju je bila predstavljena radna verzija strategije razvoja kulturnog turizma, no što će nam donijeti na polju kulture, javnosti za sada još nije poznato. Naime, kako nam je potvrdila Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica Muza, agencije za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu, strategija je u fazi izrade sve do početka kolovoza.

– Radni nacrt je dobro prihvaćen i sada se radi na tzv. poliranju i usuglašavanju svih dijelova.

Sastoji se od četiri cjeline. Prva cjelina Kontekst od prvog do trećeg poglavlja donosi uvid u kontekst kulturnog turizma i osnovnih koncepata i filozofije na kojoj počiva izrada ovog strateškog plana. Druga cjelina Doživljaji i teme sastoji se od tri poglavlja. Donosi temeljito razrađen plan kako Makarska može iskoristiti sve potencijale razvoja kulturnog turizma utemeljenog na duhu i osjećaju mjesta. Treća cjelina Ciljevi i aktivnosti donosi detaljan popis krovnih i prioritetnih ciljeva. Oni se razrađuju detaljnim popisom aktivnosti koje dovode do njihova ostvarenja. Četvrta cjelina Dodatak donosi sve radne materijale koji su nastali tokom izrade ovog strateškog plana: inventar resursa kulturnog turizma, radne materijale s radionica, ankete i njihove analize, navodi direktorica Muza.

U izradi strategije sudjelovalo je preko trideset predstavnika kulture i turizma iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

– Kada bude završena i predana finalna verzija strategije, Grad Makarska će ju i službeno predstaviti, naveli su na kraju.

No što je konkretno predloženo? Kakav je dokument kojega Muze trenutno poliraju?

Od sudionika ankete doznali smo da su u strategiju uključeni prostori namijenjeni za kulturu. Galerija Antuna Gojaka bi po tom prijedlogu selila u Merkur 5. Gradski muzej bi se smjestio u Kalalargu, ispod tržnice. Na mjestu muzeja bio bi rezidencijalni stan koji bi se po toj ideji davao mladim umjetnicima. U prizemlju gdje je sada galerija proširila bi se knjižnica.

Što će se od toga realizirati, na koji način, s kojim sredstvima, u kojem periodu, sve su to pitanja na koja strategija ne daje odgovor. Strategija daje prijedloge, a kada se završi, ide na Gradsko vijeće gdje će se ovaj dokument usvojiti.

Kakve su namjere gradske vlasti, moglo bi se vidjeti u planiranju proračuna za 2023.godinu.

Ivona Ćirak /foto

- Oglas -