Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaKNJIŽEVNIK IZ GRADCA Milku Peki u tjedan dana izlaze dva povijesna romana

KNJIŽEVNIK IZ GRADCA Milku Peki u tjedan dana izlaze dva povijesna romana

Ako je suditi po autoru iz naših krajeva, Milku Peki iz Gradca, budućnost književnog stvaralašva i izdavaštva vrlo je svjetla.

Naime, Peki u razmaku od samo tjedan dana početkom lipnja iz tiska izlaze čak dva povijesna romana, što je, mora se priznati, iznimno rijedak slučaj na hrvatskoj književnoj sceni. Prvi koji će svjetlo dana ugledati u ponedjeljak zove se ‘Grački boj’ i svojevrsna je, kaže Peko, posveta njegovim precima. Naime, roman na čijoj je pripremi temeljito radio tri mjeseca a potom još dva mjeseca natipkavao njegove stranice, govori o poznatoj povijesnoj bitci kod Gradaca iz 17. stoljeća, u kojoj su to maleno mjesto na jugu Makarskog Primorja od Turaka obranili kneževi Kačići. Budući je lozom i sam Kačić, Peko, kaže, nije dvojio kako upravo taj fragmenat povijesti zaslužuje biti dijelom njegovog novog stvaralačkog opusa.


– Nekako je najteže pisati o svojima, ali imao sam sreću surađivati s vrhunskim povjesničarima koji su mi pomogli oko svih dilema. Nastanak ovog romana svesrdno je podržala i Općina Gradac, pod čijim okriljem knjiga izlazi, a ne smijem zaboraviti spomenuti ni dvoje svojih izvanrednih suradnika – grafičku urednicu i dizajnericu Zlatu Bilić te mladog fotografa Viktora Đereka – otkrio nam je autor, dodavši kako je njemu osobno najdraži dio romana samo dno zadnje korice na kojem stoji : ‘Ova knjiga se ne prodaje, ona se daruje’.
I dok se stranice ‘Gračkog boja’ još i ne ohlade, iz druge tiskare izlazi Pekin drugi roman ‘Argon Drvenički’. Promociju romana Milko Peko, široj javnosti dobro poznat kao novinar i autor stripova, najavljuje za 29. rujna, kada Gradac slavi svog zaštitnika, sv. Mihovila.

R.I. / Fotografije Viktor Đerek

- Oglas -