Subota, 21 rujna, 2024
NaslovnicaAKTUALNOIzvršni i Nadzorni odbor Arbuna se očitovali na otvoreno pismo dijela članova:...

Izvršni i Nadzorni odbor Arbuna se očitovali na otvoreno pismo dijela članova: “Izbori su održani uz puno pridržavanje demokratskih načela”

Nekoliko dana nakon što je u otvorenom pismu u javnost istupilo 19 članova PŠRD Arbun, tvrdeći kako su nedavni izbori za Skupštinu društva bili namješteni i puni propusta, na adresu naše redakcije stigla su i očitovanja izvršnog te nadzornog odbora PŠRD Arbun. Njihov sadržaj u cijelosti prenosimo u nastavku:

Dana 31. srpnja 2023. godine zaprimili ste otvoreno pismo 19 članova Arbuna u kojem tvrde da su izbori za članove skupštine Arbuna, namješteni i nezakoniti, pa se na njihove neosnovane i neistinite navode očitujemo kako slijedi:

Izvršni odbor Arbuna sukladno ovlasti i dužnosti iz članka 17. Statuta PŠRD Arbun u propisanim rokovima, donio je odluku o raspisivanju Izbora za članove skupštine te je temeljem članka 17. Statuta utvrdio listu kandidata koji imaju pravo da budu birani u skupštinu Arbuna. Izbori su održani dana 21. i 22. srpnja 2023. godine, dakle u razdoblju od 2 dana, a sve sa ciljem kako bi što više članova izašlo na izbore i ostvarilo svoje pravo glasovanja.

Za provođenje bora bila je zadužena Izborna komisija u sastavu od 10 redovnih članova Arbuna, koja je brinula da se izbori održe u demokratskom ozračju i uz poštivanje propisane procedure izbora.Pasivno biračko pravo, tj. pravo da budu birani u skupštinu Arbuna, ostvarilo je 255 članova te su svi oni bili uvršteni na glasačke listiće. Aktivno biračko pravo, tj. pravo da biraju članove društva, imalo je 417 članova te je na izbore izašlo njih 142.

Ističemo da je to do sada najveći izborni odaziv, što samo po sebi govori o transparentnosti i demokratičnosti provedenih izbora. Nakon provedenih izbora (koji su prošli bez iti jednog incidenta), Izborna komisija prebrojala je glasačke listiće i utvrdila konačnu listu od 35 članova, koji su dobili najviše glasova i samim tim ostvarili pravo da budu skupštinari u novom sazivu skupštine Arbuna. Nastavno na navode iz otvorenog pisma, bitno je ukazati na činjenicu, da nitko od članova Izborne komisije, niti bilo koji član Arbuna koji je izašao na izbore, tijekom glasanja, neposredno nakon prebrojanih glasova, u tijeku utvrđivanja izbornih rezultata i formiranja konačne liste članova koji su dobili najviše glasova, nije imao nikakav prigovor na način i proceduru održanih izbora, pa niti član Izborne komisije, koji je jedan od potpisnika otvorenog pisma, koji je tek naknadno iznosio određene prigovore, vjerojatno zbog nezadovoljstva što njegovi favoriti nisu dobili dovoljan broj glasova da uđu u skupštinu Arbuna.

Također je bitno napomenuti, da je svih 19 članova Arbuna, koji su potpisnici predmetnog otvorenog pisma, bilo uvršteno na birački popis te su mogli, ukoliko su željeli, izaći na izbore i glasati.

Štoviše većina njih je bila uvrštena i na glasačkom listiću kao izborni kandidati za i skupštinu,no na provedenim izborima nisu dobili dovoljan broj glasova birača, zbog čega nisu ostvarili pravo da budu skupštinari Arbuna, pa vjerojatno u toj činjenici leži raziog njihovog nezadovoljstva. Zbog izbornog neuspjeha, sada putem medija i mimo legalne procedure, paušalnim i neistinitim tvrdnjama žele u u. javnost podvaliti tezu o neregularnosti provedenih izbora za članove skupštine Arbuna.

Izbori su održani uz puno pridržavanje demokratskih načela (više ponuđenih kandidata za izbor, tajnost glasovanja, transparentnost liste kandidata za skupštinu transparentnost članova koji su ostvarili pravo da izađu na izbore i glasaju, provođenje – nadzor pravilnosti izbornog procesa od strane neovisne izborne komisije i dr.) i i uz poštivanje Statuta i ostalih normativnih akata PŠRD Arbun.

Zaključno, na održanim izborima, svi članovi Arbuna imali su pravo da biraju članove koji će ih predstavljati u skupštini Arbuna te su tajnim glasovanjem izabrali 35 novih skupštinara koji će u naredne 4 godine voditi PSRD Arbun, a regularnosti zakonitost provedenih izbora uostalom potvrdio je i Nadzorni odbor PŠRD Arbun u svom izvješću, koji Vam u prilogu dostavljamo – stoji u očitovanju Izvršnog odbora PŠRD Arbun.

Očitovanje Nadzornog odbora PŠRD Arbun
PREDMET: Očitovanje na (podnesak-predstavku)dopis članova PŠRD Arbun o provedenim izborima za članove Skupštine

Poštovani članovi, potpisnici dopisa podneska-predstavke NO od 20.7.2023 i požurnice od 27.7.2023 g.Na sjednici Nadzornog odbora, održanoj 28.7.2023 godine, s početkom u 19:00 sati, na kojoj su prisustvovali Petar Barišić-predsjednik NO, Bepica Srzić i Josip Batošić, članovi NO-a, doneseni su sljedeći odgovori na vaše primjedbe:

Točka 1.
Prema Zakonu o udrugama popis članova, a osobito birača i kandidata mora sadržavati
dodatne podatke uz ime i prezime.

Odgovor:
Udruga je dužna voditi popis svojih članova.
Popis članova vodi se elektronički ili na drugi prikladan način i obvezno sadrži podatke o osobnom imenu (nazivu), osobnom identifikacijskom broju (OIB), datumu rođenja, datumu pristupanja udruzi, kategoriji članstva, ako su utvrđene statutom udruge te datumu prestanka članstva u udruzi, a može sadržavati i druge podatke. Ova obveza ne odnosi se na identifikacijske podatke na izbornim listama. Izborna lista je javni podatak te bi javno objavljivanje osobnih podataka bilo u suprotnosti s odredbama Opće uredbe o zaštiti (osobnih) podataka (SL EU L119)

Točka 2.
Na ovim izborima svim višegodišnjim i redovitim članovima društva nisu omogućena ista, Zakonom i Statutom propisana prava, da biraju i budu birani.
Odgovor:
Uvidom u birački spisak članovi NO utvrdili su da se na biračkom spisku nisu našli nepravilnosti koje navodite. Navedeni članovi za koje tvrdite da ih nema na popisu kandidata za članove su već odradili 2 uzastopna mandata kao članovi skupštine. U statutu Društva, članak 26. stavak 3. nedvojbeno propisuje način obnašanja dužnosti i njegovo trajanje. Nadalje članove za koje navodite da su prema „vašoj “ evidenciji i dokumentima bili već dva puta zaredom u skupštini nije točna. Naime Matko Jurčević je bio član Skupštine 2015-2019, isto kao i Ante Mendeš.

Točka 3.
Izbore je raspisao Izvršni odbor na čelu s Tomislavom Gilićem koji je postavio sebe u izbornu komisiju, nadzirao izbore, fizički brojao listiće i proglasio izbore valjanima, što je eklatantan sukob interesa.
Odgovor:
Statutom društva nije propisano tko može biti član izborne komisije. Statut društva ne određuje proceduru niti tijela koje provode izbore što je svakako u budućnosti potrebno promijeniti.

Točka 4.
Članovi bliski upravi su dilali listiće s popisom novih skupštinara. 35 članova s listića je ušlo u novi saziv skupštine s ogromnom, nadrealnom prednošću. S obzirom da je popis skupštinara unaprijed kreiran, za što imamo dokaze i svjedoke, smatramo da su izbori namješteni.
Odgovor:
Nadzornom odboru je stavljeno na uvid nekoliko različitih popisa sa rednim brojevima sa izborne liste za koje netko sugerira da članovi koji imaju pravo glasa glasuju. Pravo svakog birača je da sam odluči prilikom glasovanja kome će dati svoj glas. Prema zapisnicima izborne komisije, nisu navedene nepravilnosti prilikom samog glasovanja koje bi ukazale da je neki član koji je pristupio glasovanju to obavio uz nečiju pomoć. Pojava više listića sa brojevima kojima netko sugerira da se zaokruže određeni članovi govori o tome da je prije izbora izvršeno lobiranje da se glasuje za određene članove što samo po sebi ne predstavlja kršenje statuta društva.

Točka 5.

U izbornu komisiju su postavljene 4 osobe s popisa članova koji su predodređeni za skupštinare, od kojih su neki i aktivno navodili članove prilikom glasanja. U izbornu komisiju su također postavljena čak 3 člana izvršnog odbora što je neshvatljiv potez. Odgovor:
Odgovor na ovu primjedbu isti je kao odgovor pod točkom 3.

Točka 6.
U popis kandidata su protivno Statutu i Zakonu o udrugama podvaljeni neaktivni članovi, maloljetnici, članovi s krivotvorenim članstvom (Jadranko Kozarić), članovi s državljanstvom BiH, članovi koji nisu platili sve propisane obaveze itd.

Odgovor:
Uvidom u dokumentaciju koju nam je tajnik društva stavio na uvid ove tvrdnje su demantirane, kao i tvrdnja iz dopisa od 22.7.2023. da se na spisku nalaze i preminuli članovi društva.

Točka 7.
Izbori su raspisani 3 i pol dana ranije bez objave na službenim stranicama kluba.
Odgovor:
Statutom društva nije propisano kako i na koji način se provode izbori i koliko se dana ranije mora to oglasiti. Statut društva ne određuje proceduru niti tijela koje provode izbore što je svakako u bliskoj budućnosti potrebno promijeniti.

Točka 8.
Na izborima su glasala djeca.
Odgovor:
Nažalost statut društva nije precizirao ni ovu vašu primjedbu, nigdje u statutu se ne spominje da glasači moraju biti punoljetni, kao ni da članovi društva ne mogu biti maloljetni.

Točka 9.

Birači nisu prilikom glasanja pokazivali osobne iskaznice.
Odgovor:
Statut društva nije precizirao da je to potrebno, međutim, svakako je korisna ova primjedba za buduće kvalitetnije promjene akata društva kako bi se otklonile ovakve nedoumice.

Točka 10.
Kutija nije na početku bila pregledana od strane kompletne izborne komisije, niti je bila pod neutralnim nadzorom tijekom dnevnih pauza i preko noći.
Odgovor:
Tajnik društva je članovima NO stavio na uvid zapisnike koje su potpisivali članovi izborne komisije prilikom odlaska sa birališta te prilikom spremanja glasačke kutije preko noći. U njima nije bilo primjedbe o nepravilnostima koje ovdje spominjete.
Tajnik društva pojasnio je kako je glasačka kutija zalijepljena zapisnikom koji bi potpisali članovi izborne komisije te bi se otvarala u nazočnosti svih članova izborne komisije prilikom ponovnog početka glasovanja. NO je mišljenja da se ubuduće izbori trebaju obaviti u jednom danu kako bi se otklonile sve sumnje u zloporabu. Ovu primjedbu svakako treba uzeti u obzir kod buduće promjene akata društva.

Nadzorni odbor je mišljenja da su izbori za Skupštinu društva koji su održani 21 i 22. srpnja 2023. godine provedeni u skladu s klupskim Statutom – stoji u očitovanju kojeg potpisuju članovi nadzornog odbora Petar Barišić, Bepica Srzić, Josip Batošić

- Oglas -