Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2021.IZBORI 2021 NLO optužio SDP da ih blate s ilegalnog portala, Paunović...

IZBORI 2021 NLO optužio SDP da ih blate s ilegalnog portala, Paunović poručuje da mogu demantirati neistine na sudu

Financijski izvještaji o financiranju izborne kampanje, a koji su imali biti dostavljeni do nedjelje, izazvali su, ako izuzmemo išarani predizborni plakat Jure Brkana i prijavu istoga protiv Mihovila Marinovića, člana s liste NLO, koji još uvijek nije dobio svoj epilog, najveću buru. Naime, nakon objave financijskog raporta u vrlo kratkom se roku na svojim stranicama oglasio NLO koji na neizravan način upire prstom u Zorana Paunovića, kandidata SDP-a, za netransparentnost i za negativnu kampanju s medija kojemu je SDP platio 6000 kuna za promoviranje liste za Gradsko vijeće.

Riječ je o ilegalnom mediju vrlo dvojbene etike i motiva.

– Dok su im puna usta transparentnosti i otvorenosti, financijska izvješća su manjkava i nepotpuna. Kompromitiraju se oglašavanjem na ozloglašenim i neprofesionalnim medijima putem kojih na vrlo neprimjeren način blate svoje političke protivnike što je tipičan primjer političke propagande. Portal Mega-media.hr ne postoji u Upisniku elektroničkih medija, a u kojem prema Zakonu o elektroničkim medijima svaki portal treba biti upisan, upozoravaju u NLO-u.

– Zbog svakodnevnog blaćenja, kleveta i širenja dezinformacija, Nezavisna lista Osejava pravdu će tražiti legalnim putem, a u međuvremenu svojim protukandidatima poručujemo kako je transparentnost više od samo slova na papiru, stoji u priopćenju.

NLO-u smo poslali upit tražeći od njih da pojasne priopćenje.

–  S obzirom da se kampanja bliži kraju, možemo rezimirati kako su se tijekom kampanje naši protukandidati najviše fokusirali na diskreditiranje NLO-a, dok se NLO bazirao na stvarne probleme od kojih ne bježimo, već su naš motiv ulaska u politiku, a zatim i ponudili realna rješenja, tvrde u NLO-u.

Dodaju kako drže da su napadi putem portala mega-media.hr i Facebook stranice Dnevna doza makarskog nereda itekako koordinirani. – Svjesno smo ušli u borbu protiv lobija i jasno nam je da protukandidati do samog kraja neće prezati od ničega. Već smo doživjeli pretres kuće, lažne optužbe, diskreditirajuće objave, klevete od osoba koje ne poznajemo, tako da zaista možemo reći da smo “otupjeli”, ističu u NLO-u.

Komentar ovih ozbiljnih optužbi tražili smo od SDP-ovog kandidata Zorana Paunovića kojega se, u prvom redu, proziva za netransparentnost. Iz financijskih izvješća vidljivo je da je portalu plaćeno 6000 kuna, a od usluga su konzumirani jedino banneri.

– U kampanji smo se odlučili oglašavati na svim medijima za koje nam je agencija za istraživanje tržište potvrdila da su najčitaniji u Makarskoj. Sve oglasne kampanje su plaćene s računa na račun, troškovi su redovno prijavljeni Državnom izbornom povjerenstvu, a usluga isporučena isključivo postavljanjem vidljivih bannera, kazao je Paunović.

Ono što je najspornije u priopćenju NLO-a je optužba da SDP blati protivnike sa spomenutog portala. Međutim, SDP-ov kandidat za gradonačelnika upućuje sve koji su nezadovoljni pisanjem portala da idu na – sud.

– Ako smatraju da je nešto neistinito objavljeno, konkurencija, kao i svaka druga osoba mogu iskoristiti svoje pravo da demantiraju natpise na sudu. To će im u slučaju obrta biti još jednostavnije jer za njegovo poslovanje vlasnik odgovara svom svojom imovinom, savjetuje Paunović.

Problem je, međutim, u tome, što to samo deklaratorno dobro zvuči.

Prije svega treba pojasniti zašto se radi o ilegalnom portalu. Zbog činjenice da nije upisan u registar, protiv spomenutog portala Ministarstvo kulture donijelo je 24.rujna 2020.godine odluku o podnošenju optužnog prijedloga protiv vlasnika obrta MV MEDIA CONSULTING iz Zadra, nakon čega je 31.ožujka ove godine donesena nepravomoćna presuda Prekršajnog suda u Zagrebu kojom se okrivljenik proglašava krivim zbog nepodnošenja prijave za upis.

Upravo zbog ovoga, što ovog portala praktički nema u medijskom prostoru nemoguće je podnijeti tužbu protiv portala jer neregistrirani portal ne podliježe zakonima o medijima. Što u prijevodu znači da ima odriješene ruke u svojem pisanju i ne mora voditi računa o nizu “detalja” zbog kojih su legalni mediji itekako utuživi. Dovoljna potvrda  tome jest da su u Hrvatskoj trenutno, prema nedavnim podacima HND-a, aktivne 924 tužbe protiv novinara i medija.

Stoga je vrlo problematična činjenica da SDP-u, na kraju priče, nije sporan podatak o statusu i imidžu medija na kojem se oglašavaju.

U upitu smo se zanimali i kane li se ograditi od promidžbe na portalu koji ne postoji u Upisniku o elektroničkim medijima te kao takav ne podliježe Zakonu o medijima odnosno Zakonu o elektroničkim medijima, no na ovo pitanje nismo dobili odgovor, što se može jedino protumačiti kao podrška mediju protiv kojega je Ministarstvo kulture podnijelo optužni prijedlog jer ga unatoč upozorenjima nisu uspjeli maknuti iz sive zone.

Redakcija portala Makarska danas /foto M.D

- Oglas -