Četvrtak, 22 veljače, 2024
NaslovnicaRIVIJERAGradacINVESTICIJA Matko Burić: Imamo velike planove s udjelima tvrtke Gradac

INVESTICIJA Matko Burić: Imamo velike planove s udjelima tvrtke Gradac

Općina Gradac na čelu s načelnikom Matkom Burićem odlučila je pametno uložiti općinski novac: prije nekih mjesec dana kupili su 24,95 posto udjela u tvrtki Gradac d.o.o. od Republike Hrvatske.

Prenijeli smo već ovu pozitivnu vijest za stanovnike općine Gradac, no što ona u praksi znači i što se može očekivati dalje?

Načelnik Matko Burić podsjetio je najprije na genezu društva, koje je bilo u nekadašnjoj općini Ploče, a u čijem su vlasništvu bile sve nekretnine iz bivše države. To su, primjerice, “zgrada Palma” (bivša zgrada općine Ploče), Društveni dom , Turist biro, Tržni centar…

Kako su sve ove nekretnine bile u temeljnom kapitalu rečenog društva, udjeli su podijeljeni zaposlenima, da bi u listopadu ove godine, nakon dugotrajnog “pritiskanja”, RH pristala na dražbu te je Općina Gradac ambiciozno otkupila skoro 25 posto udjela.

– Imamo 25 posto i idemo dalje! Sad više nema prepreke da kupujemo od drugih, što ranije nismo mogli jer su društveni ugovori bili takvi da se udjeli nisu mogli prodavati trećoj strani ako se prije nije ponudilo drugim stranama. Dakle moglo se trgovati samo među udjelničarima, no to se nije odnosilo jedino na RH, pojasnio je Burić.

Općina je pozvala udjelničare na dogovor, a ako to uspiju, to će im otvoriti vrata prema velikim udjelničarima.

Konačni cilj?

– Cilj nam je postati vlasnici 50 posto plus 1. To bi nam omogućilo ulaganje u nekretnine te bismo išli na realizaciju projekata kao što je polivalentna dvorana, kino, tržnica, turističko-informativni ured, parking…Vrlo mali djelić, poput kafića, bismo dali u najam odnosno komercijalizirali, sve ostalo bi bila društvena namjena. Uglavnom, svim ćemo udjelničarima ponuditi iste uvjete i nadamo se da će mnogi prodati, kazao je načelnik.

S obzirom da se ne može nekome drugome prodati nego udjelničarima, ima logike da će se udjeli prodavati.

Do sada su na javnoj dražbi dali 408.100 kuna za 25 posto udjela. Svi daljnji koraci ići će, kaže Burić, na Općinsko vijeće te se nada da će cilj uspjeti ostvariti.
Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -