Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
NaslovnicaMAKARSKAHrpina i dalje na čekanju: gradska vlast ne žuri i poručuje da...

Hrpina i dalje na čekanju: gradska vlast ne žuri i poručuje da želi atraktivni urbani trg

Na uređenju Trga Hrpina već su prilično davno trebali biti građevinski strojevi i zapravo je, po nekom idealnom scenariju, ovaj trg već trebao biti pri kraju ili u najmanju ruku više od pola završen. Naime, građevinska firma Mata d.o.o. izabrana je na javnom pozivu još krajem listopada prošle godine, i da se s radovima krenulo u studenome, trg bi već poprimao konačne vizure. Međutim, ne samo da radovi nisu u tijeku nego izvođač još nije niti uveden u posao. Potvrdili su nam to i gradonačelnik Zoran Paunović i Ivan Talaja iz firme koja je angažirana na uređenju trga.

– Istina je da još uvijek nismo počeli s time, no bilo je potrebno nadopuniti projekt. Mi želimo da se trg uredi kako spada, da to bude jedan atraktivni, dopadljivi i reprezentativan trg. Projekt nije potpun i zato ćemo radije sačekati, jer nemamo puno prilika za takve zahvate u prostoru. Taj trg se naime radi samo jednom u jednom duljem vremenskom periodu i zato sve treba biti u skladu s 21.stoljećem. Uz vodovodnu i ostalu infrastrukturu, želimo definirati svaki detalj, od rasvjete pa do urbane opreme na kojoj ćemo raditi u skladu s Pravilnikom o uređenju stare gradske jezgre, rekao nam je Paunović.

Na naše pitanje hoće li u tom slučaju trebati ići na novu javnu nabavu, odvratio je kako neće jer je potpisao ugovor s izvođačem. S obzirom da je u ugovoru naveden rok od 90 kalendarskih dana za završetak radova, ukoliko bi se do kraja veljače krenulo s radovima, uz pokoji kišni dan i blagdane teško bi se završilo do sredine lipnja. Da ne govorimo kako će revidirani projekt podrazumijevati i neke dodatne radove koji bi po svemu mogli produljiti proces. U tom slučaju ne bi bilo iznenađujuće niti da se Hrpina krene uređivati tek nakon sezone, kakve naznake smo neslužbenio dobili. No gradonačelnik je rekao kako idu korak po korak i kako im je prioritet da sve bude kvalitetno.

Projekt je, inače, radila arhitektica Vlasta Marčić, a naručen je još u mandatu bivše vlasti. Bila je riječ o projektu koji je, kako smo sredinom siječnja već pisali, poslan na nadopunu jer nije obuhvaćao infrastrukturu oborinske odvodnje nego isključivo popločavanje kamena.

Uzorak kamena je došao i kako nam je kazao Ivan Talaja iz firme Mata d.o.o., čekaju da se uvedu u posao. – Nadam se da ćemo uskoro početi s radovima i ne očekujem da ćemo imati kišno proljeće koje bi nas ometalo ili usporavalo u radovima. Obično se tu radi o par dana tijekom kojih ne možemo biti na gradilištu. Razumijem to što se ne žuri jer sigurno je bolje imati projekt kojemu ništa ne nedostaje, pa se zato traži i 3D prikaz projekta. Što se nas tiče, mi smo se organizirali tako da smo spremni za početak radova, kazao je Talaja.

Riječ je o projektu vrijednom skoro 1,2 milijuna kuna s PDV-om.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -