Drugog dana Grand Gourmeta 2019 u Makarskoj nastavila su se natjecanja timova restorana i barista u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, a uz to upriličene su edukacije o francuskim sirevima, pariškoj „bistronomiji“, maslinovom uljima, kavama. Održan je i master class “Back from the future” Maria Hoferrera iz Austrije, dvostrukog svjetskog prvaka u pravljenju koktela, koji je za ovu prigodu gostima pripremio eliksir za čišćenje jetre od alkohola i droga te vino za jačanje srca.
René Van Sevenant, francuski chef, profesor kulinarstva te autor kuharskih udžbenika, uputio je, pak, sudionike u bistronomiju, pariški koncept ugostiteljstva, a pri tom pripremio i nekoliko jela kakva se služe u bistroima Pariza poput dvostruko paniranih kuhanih jaja i potom ispečenih u dubokoj masnoći. Pripremio je i zapečena prethodno poširana jaja na špinatu te tartar od kamenica i lososa. ” Parižani vole bistro, jer nije fast food, nego mjesto na kojem se može jesti kao u stara vremena, ujedno se i družiti i ne platiti previše. Koncept je to koji podrazumijeva rustikalni ugostiteljski prostor, ugodno mjesto za druženje, s dobrom i cijenama obroka koje se kreću oko 70 kuna. Bistro ima dvije ključne zakonitosti, prva je kreativno kuhanje, a druga podrazumijeva upotrebu kvalitetnih, svježih, sezonskih namirnica” – naveo je Sevenant.Nakon njega edukaciju o primjeni svjetski poznatih francuskih sireva u gastronomiji je održao Vladimir Vladić, professeur de service et accueil (profesor usluge i prijema gostiju) u državnoj hotelijerskoj školi Lycée “Emilie du Châtelet” u Marne la Vallée, kod Pariza.
“U Francuskoj ima oko 1500 vrsta sireva, proizvede ih se oko 2 milijuna tona godišnje, a 96 % stanovnika jede tu namirnicu redovito– istaknuo je Vladić te dodao kako Francuzi za razliku od Hrvata konzumiraju koru sira, osim izrazito tvrdih.
Peterostruki prvak Austrije u izradi koktela Mario Hofferer, na svojoj edukaciji predstavio je metode i tehnička pomagala kojima se pravi nova generacija barskih mješavina, poput uređaja koji iz farmaceutski proizvedene”jestive pjene” stvara mjehuriće i oslobađa mirisni dim u pićima. Također, predstavio je koktel za detoksikaciju.
Vodeći hrvatski proizvođač kave Franck, novi strateški partner organizatora ove manifestacije Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, održao je degustaciju nove linije proizvoda od vrhunskih kava, čajeva i “smart” napitaka. Franck je bio pokrovitelji natjecanja barista u srijedu, a njihov Espresso 125 Years Edition koristio se kao službena kava Grand Gourmeta 2019. Tvrtka Orgula iz Marušića kod Omiša koja se bavi prodajom i preradom maslinovog ulja, na Grand Gourmetu predstavila je svoje proizvode te sudionike manifestacije obučavala kako ocjenjivati i čuvati maslinova ulja.
GRAND GOURMET 2019 Drugi dan natjecanja i edukacije renomiranih inozemnih gostiju
Mario Hoferrer - recept Detox cocktail: