Utorak, 5 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKKulturaGALERIJA GOJAK Otvorena prva samostalna izložba makarske akademske slikarice Mateje Mucić

GALERIJA GOJAK Otvorena prva samostalna izložba makarske akademske slikarice Mateje Mucić

Pred velikim brojem posjetitelja sinoć je u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka svečano otvorena prva samostalna izložba Mateje Mucić, mlade makarske slikarice čije će radove svi zainteresirani moći pogledati u prostoru galerije zaključno do 6. svibnja.

Mateja Mucić rođena je 11.travnja 1998.godine, a nakon završene srednje škole upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru, gdje je 2021.godine magistrirala slikarstvo u klasi prof. Silve Radić. Za svoju prvu samostalnu izložbu izložila je 29 akrila na platnu, nastalih tijekom 2021. i 2022.godine.

Kako je u katalogu izložbe naveo ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić, pokretačka snaga opusa mlade akademske slikarice su njena istraživanja, te senzibilan i oslobođen potez kao prepoznatljivo likovno sredstvo, dok je takav likovni odabir temelj slikarstvu čiji motivi prelaze granice stvarnosti zalazeći u svijet iza snova.

– Kvaliteta predstavljenih djela stavit će nas pred izbor – kako naći onu sliku koja nas najbolje izvodi iz snovitog labirinta pomno oblikovanog od umjetnice. Mislim, kako će naša karta za van biti dinamičan susret s ovom, prilično zanimljivom izložbom o čijoj bismo očaravajućoj imaginarnosti zacijelo mogli promišljati i onda kada se zatvori i postane samo jedna od izložbi koje smo vidjeli – naveo je Karamatić, dodavši da šarmantna i upečatljiva stvaralačka snaga mlade slikarice na pragu karijere nosi u sebi značajan i istinski odraz iskustva raznolikih stanja ljudskog bića.

U svečanom programu nastupio je Gradski zbor Makarska s nekoliko pjesama, okupljenima se obratio i don Pavao Banić a nakon službenog otvorenja posjetitelji su ostali družiti se uz prigodni domjenak.

MD/foto MD

- Oglas -