Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKADonosimo najniže cijene kave i ostale ponude u "preskupoj" Makarskoj

Donosimo najniže cijene kave i ostale ponude u “preskupoj” Makarskoj

Posljednjih su dana, pa i tjedana, prilično česti medijski napisi o bezobraznim poskupljenjima u turističkim središtima, a Makarska se nekako našla posebno “na zubu”. Skupi apartmani, skupa kava, skup sladoled, skupi ćevapi, skupa pizza, skupa riba…

Je li sve zaista toliko skupo?

Kako smo se uvjerili i na nekim atraktivnijim lokacijama uz koje se obično vezuje visoka cijena – nije. Najjeftiniju kavu u centru grada pronašli smo, primjerice, u cafe baru “Point” (bivši Yeti), i to na centralnom trgu. Espresso tamo stoji 1,15 eura.

Toliko je donedavno stajala kava u kavani Romana, gdje se do početka sezone plaćala svega 1,10 euro. Sada je međutim podignuta na čak 2 eura. Nešto dalje, u kavani Biokovo, kava se plaća 1,40 eura, dok je zimi stajala 1,20.

U cafe baru Kostela ili Nautica, na samoj gradskoj rivi, kava se plaća 1,50 euro, kao i u Pivnici Pivac. U Yetija, tik uz gradsku rivu, na jednako traženoj lokaciji, espresso plaća 1,30 euro.

Pojedini kafići nude i akcije poput kave i kolača za 3,5 eura, odnosno kave i svježeg soka za 4 eura, kao što je u Biokovu.

Što se sladoleda tiče, cijena je na većini mjesta 2 eura, ali kako su nam čitatelji poslali, može se naći i na plaži, u neposrednoj blizini hotela Romana, za 1,80 eura.

Pizza se na samoj rivi može pojesti za 10 eura (miješana pizza), dok se ćevapi na plaži nađu po cijeni 5,3 eura.

Sve u svemu, cijena istina ima i viših i nižih, no nipošto se ne može reći da su svi ugostitelji bezobrazno dizali cijene i da je vanpansionska ponuda “boli glava”, jer je na nekim mjestima i dalje niža od europskih cijena kakve se ljetovalištima poput Makarske pripisuju.

Što se apartmana tiče, na najvećoj platformi u periodu od 15. do 22. srpnja mogu se naći vrlo pristojni apartmani po 70-ak eura. Cijena hotela s doručkom se u istom periodu međutim plaća oko 200 eura na noć.

Sve u svemu, bez obzira na porast cijena koji se zbio u cijeloj Europi, a ne samo u Hrvatskoj, i bez obzira na iznimke koje ne služe na čast ostalim ugostiteljima, osobito onima koji se pokušavaju održati tijekom cijele godine, u Makarskoj se i u sezoni u vanpansionskoj ponudi može naći objekte s prihvatljivim cijenama, i to čak i na top lokacijama.

Da ima onih koji će svoje proizvode i uslugu naplatiti pod “suho zlato”, ima, ali kako smo se uvjerili u našoj “blic” patroli, oni nipošto ne čine većinu. Zbog iznimaka koje kompenziraju sezonalni karakter posla nabijanjem nerealnih cijena, a kakvima se davao poveliki značaj u medijima, cijeli hrvatski turizam dobiva negativnu konotaciju.
Ivona Ćirak /foto

- Oglas -